Seizmologinja za N1: Južni dio Hrvatske je seizmički izrazito aktivno područje

Vijesti 07. lis 202108:23 > 08:43 0 komentara
Ines Ivančić
Davorin Visnjic/PIXSELL

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je sinoć u 21:57 na granici s BiH kod Buškog jezera, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske. Epicentar je bio kod Trilja, 39 kilometara sjeveroistočno od Splita i 19 kilometara jugozapadno od Livna.

Razgovarali smo sa seizmologinjom Ines Ivančić.

“Iza najjačeg potresa sinoć, noćas je uslijedio niz slabih potresa, među kojima nekoliko od 2,3 stupnjeva, 2,6. Bilo je noćas takvih četiri do pet potresa, zadnji je bio u 4.31 sati jutros, bio je 2,6, to je uobičajeno”, rekla je za N1.

“Ovo je seizmički aktivno područje. Godine 1898. bio je najveći potres ovdje, 8-9 stupnjeva, bilo je puno štete i bilo je žrtava. Ovo nije neko iznenađenje na ovom dijelu Hrvatske. Ovakav potres jačine 4,6 bio je ovdje i 2018. godine, a 2013. godine jačine 4,7.  Cijela je Hrvatska seizmički aktivno područje, južni odnosno obalni dio seizmički je izrazito aktivno područje, kazala je Ivančić i dodala kako se nakon sinoćnjeg potresa očekuju naknadni.

Podsjetimo, potres je zabilježen sinoć u 21:57 na granici s BiH kod Buškog jezera, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Magnituda potresa bila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice.

Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice, stoji u izvješću o potresu.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!