Plenković na Vladi: Za HEP dajemo ukupno 900 milijuna eura

Vijesti 30. ožu 202311:52 2 komentara
andrej plenković,
N1/Ivan Hrstić

U Zagrebu je održana sjednica Vlade. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Plenković je istaknuo da će biti  dan zajam HEP-u, a govorio je i tome da se vode konzultacije o dokapitalizaciji HEP-a. Ukupno se radi oko 900 milijuna eura. Bit će, kaže, sredstava i za investicije, a HEP neće ići u privatizaciju nego će ostati u državnom vlasništvu.

Iza Vlade je i intenzivan niz vanjskopolitičkih događaja. Ostvareni su, kaže premijer, ciljevi kojima se stremilo ulaskom u europodručje, a i ekonomija je zaštićenija nego prije. Od nedjelje je Hrvatska u punom schengenskom režimu, on se primjenjuje i u zračnim lukama. “Sve je prošlo u najboljem redu”, kaže.

Plenković očekuje dobru turističku sezonu s većim brojem dolazaka.

Prošlog tjedna održano je Europsko vijeće na kojemu je važna tema bila daljnja podrška Ukrajini.

Spomenuo je i da je s Vladom SAD-a dogovorena potpora kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 miljuna dolara koji su dodjeljeni Hrvatskoj. “Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne suradnje sa SAD-om”, kaže premijer. Dodaje da je RH kroz ovaj program dobila već 800 milijuna eura. “Odnosi sa SAD-om se kontinuirano unaprjeđuju.”

Komentirao je i posjet Sloveniji te rekao kako je s Robertom Golobom razgovarao o svim otvorenim pitanjima i da je sastanak prošao u dobroj atmosferi. Goloba uskoro očekuje u Zagrebu, točnije, Slovenac bi u Hrvatsku trebao doći tijekom svibnja.

Plenković je govorio i o najavljenim izmjenama zakona o socijalnoj skrbi i rekao da je njegova Vlada tijekom šest godina mandata kontinuirano pvećavala naknade za socijalne kategorije. “Trenutno se za 4.000 korisnika izdvaja 20 milijuna eura, a ovim zakonom idemo na 14 tisuća korisnika i 156 milijuna eura čime se proširuje i opseg prava i sredstava. Ovo je dugoočekivana reforma koju dugo radimo u partnerstvu s udrugama i velika većina njih je itekako zadovoljna ovim zakonom”, kaže premijer.

Osvrnuo se i na eksperimentalni program cjelodnevne škole. Očekuje, kaže, dobar odaziv na javni poziv za 50 škola i očekuje da će i ovo biti dobro primljeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare