Slavko Tucaković: Opožareno je tri puta više zemljišta nego lani

Vijesti 23. srp 202210:06 > 12:25 0 komentara
N1

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković javio se za Novi dan iz operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama. Govorio je o izazovima s kojima se vatrogasci već sada suočavaju, kao i o onima koji su tek pred njima.

Od jutros su iz Hrvatske u Sloveniju upućeni jedan kanader i helikopter, kako bi se obuzdala vatrena stihija, kazao je Tucaković.

“Doista će trebati još mnogo vremena da se požar obuzda, jer je puno dima, a u pitanju je minski sumnjivo podučje od Prvog svjetskog rata. Brojni čimbenici, osim navedenih, otežavaju gašenje – vjetar, toplinski val, sve to otežava gašenje. I naši vatrogasci iz Istre su išli jučer u Sloveniju, kao i kanader koji je pomagao. Kiša će također pomoći, kada je bude”, rekao je Slavko Tucaković.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je riječ o požaru u Bosni i Hercegovini, na čijem gašenju također sudjeluju hrvatski vatrogasci, kazao je kako na području Čvrsnice i Blidinja nisu ugroženi objekti.

“Izdao sam zapovijed za dodatno angažiranje snaga za vrijeme toplinskog valada – svih službi u zemlji. Cilj nije samo da se povećaju djelovanja vatrogasaca nego svih službi RH, kako bi poduzeli svi dodatne mjere. Vatrogasne grupe s vozilima smo izmjestili, kako bi što lakše djelovali”, kazao je Tucaković. Zapovijed je izdana za priobalje, za sve javne vatrogasne postrojbe i DVD-e.

Naglasio je kako su spaljivanje i otvorena vatra zabranjeni.

“Bolje je ne paliti vatru, ne roštiljati. Svakako je bolje da vodu popijemo, nego da je trošimo na gašenje požara. Ipak, ako do požara dođe, što prije treba pozvati na 193 ili 112 i dojaviti”, rekao je.

Ako želimo imati turističku zemlju, treba nam puno opreza

Ove godine smo do sada imali 6080 požara raslinja, što je 73 posto više u odnosu na prošlu godinu.

“Opožareno je 51.789 hektara – tri puta više nego lani. Dolazi puno turista i treba nam puno opreza, ako želimo imati turističku zemlju”, rekao je Tucaković.

Ove godine smo već imali mnogo požara, dodaje.

“Samo jučer smo imali 39 požara na otvorenom području, koje su pod kontrolu stavili vatrogasci bez djelovanja iz zraka”, rekao je Tucaković.

Svi možemo doprinijeti da do požara ne dođe, kazao je na kraju razgovora glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!