Nakon najjačeg, uslijedio niz naknadnih potresa u Dalmaciji

Vijesti 07. lis 202106:33 > 10:17 1 komentar
Dalmacija danas

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je sinoć u 21:57 na granici s BiH kod Buškog jezera, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske. Epicentar je bio kod Trilja, 39 kilometara sjeveroistočno od Splita i 19 kilometara jugozapadno od Livna.

“Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom na granici s Republikom BiH, kod Buškog jezera. Magnituda potresa bila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice”, objavila je sinoć Seizmološka služba.

SDŽ spremna na ovakve situacije

Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ, rekao je jutros našem Hariju Kočiću da su građani uznemireni i da je u svom stanu na petom katu dobro osjetio potres.

“Srećom, gradnja u Dalmaciji je dosta kvalitetna. Bilo je 65 dojava u centar 112. Nema većih oštećenja, u Varošu su pale kupe s jedne kuće. Cijelu noć sam u kontaktu s gradonačelnikom Trilja. Čuo sam se i načelnikom Dicma, Petorm Maretićem koji je rekao da je oštećeno nekoliko objekata. Zasad je dosta bolja situacija nego što smo očekivali”, govori Gabrić.

Kaže kako su i premijer Andrej Plenković i nacionalni stožer ponudili pomoć i dodatne timove statičara. Za tim trenutno nema potrebe jer je prema Gabrićevim riječima “gradonačelnik sa svojim timom obavio odličan posao”.

Na pitanje koliko su na području županije spremni za jače potrese, kaže: “SDŽ zahvaljujući žurnim službama i ljudima koji rade dosta ulaže u protupotresnu zaštitu. Snage u SDŽ spremne na ovakve situacije.”

“4,6 nije dovoljno da u Dalmaciji napravi neku veću štetu”, zaključuje.

Nema veće štete

Prema riječima gradonačenika Trilja Ivana Bugarina u tom mjestu nema značajne štete. Naš reporter Hari Kočić kaže kako se s takvom procjenom slaže i policija jer i od njih je dobio istu informaciju.

Bugarin kaže kako je iza njega neprospavana noć da je lokalno vatrogasno društvo stavljeno u stanje pripravnosti.

“Nema dojava o većim štetama, nema oštećenja na Domu zdravlja i vrtiću”, kaže Bugarin dodajući da je od osam sati sve krenulo uobičajenim tijekom.

Ines Ivančić: Očekuju se naknadni potresi

“Iza najjačeg potresa sinoć, noćas je uslijedio niz slabih potresa, među kojima nekoliko od 2,3 stupnjeva, 2,6. Bilo je noćas takvih četiri do pet potresa, zadnji je bio u 4.31 sati jutros, bio je 2,6, to je uobičajeno”, rekla je u četvrtak u Novom danu seizmologinja Ines Ivančić.

“Ovo je seizmički aktivno područje. Godine 1898. bio je najveći potres ovdje, 8-9 stuponjeva, bilo je puno štete i bilo je žrtava. Ovo nije neko iznenađenje na ovom dijelu Hrvatske. Ovakav potres jačine 4,6 bio je ovdje i 2018. godine, a 2013. godine jačine 4,7.  Cijela je Hrvatska seizmički aktivno područje, južni odnosno obalni dio seizmički je izrazito aktivno područje, kazala je Ivančić i dodala kako se nakon sinoćnjeg potresa očekuju naknadni.

Urušen dio kuće

Prema sadašnjim podacima nisu zabilježene veće materijalne štete. Na nekim kućama u blizini epicentra popadala je fasada, u Dicmu se urušio dio kuće, došlo je do manjih odrona na cestama.

Načelnik Dicma Petar Maretić večer je proveo na terenu s vatrogascima.

“Izlazimo na mjesta gdje se dogodila šteta i gledamo kakva je situacija, zasad nema većih šteta, oštećenja ima na nekim starijim kućama”, rekao je Maretić. “Nakon ovog velikog potresa bila su još tri manja”, dodao je i kazao da je najgore stanje u jednoj kući u Krušvaru, općina Dicmo, kojoj su “zidovi popucali i odvojili se”.

“Ljudi ondje žive, zamolili smo ih da se noćas negdje sklone, a ujutro ćemo angažirati statičare. Ostalo što smo vidjeli su manja oštećenja, i to na starijim kućama, novije su prošle dobro. Na terenu je stožer Civilne zaštite i DVD Sveti Jakov Dicmo, pozivam građane da nam jave ako su primijetili još neka oštećenja”, kazao je sinoć Maretić.

Dalmacija danas dobila je fotografiju iz Priblača na području Otoka Dalmatinskog na kojoj se vidi da je dio zida popucao i pao na krevet.

7:00 Objavljena je snimka razgovora nastalog za vijeme potresa. Čuje se zvuk micanja crjepova na krovu kuće.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare