Sokol: Evo kad bi BiH mogao otvoriti pregovore ako ispune uvjete

Regija 08. stu 202320:20 0 komentara

Europska komisija je danas preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a Bosni i Hercegovini poručila da će to učiniti kad zemlja dostigne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. O preporukama Europske komisije u Dnevniku N1 televizije je govorio zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

“Preporuke su korak u pravom smjeru”, kazao je Sokol dodajući: “BiH je prije godinu dana dobila status kandidata, a sad je već vrlo blizu otvaranja pregovora. Ako do ožujka Europska komisija potvrdi da su ispunjeni reformski uvjeti, postoji šansa da se otvore pregovori.”

“Trebamo pojasniti da se radi samo o preporukama. Ne donosi Europska komisija odluku o otvaranju pregovora, već Europsko vijeće. U našoj situaciji je moguće, ako BiH ispuni uvjete ranije, da Europsko vijeće već u 12. mjesecu ili prije ožujka donese odluku o otvaranju pregovora”, objasnio je Sokol.

Komentirao je i poruke nestabilnosti koje dolaze iz Republike Srpske.

“Jedno je javni nastup, a drugo je ono što se zbilja radi. Postoje koraci u pravom smjeru, ali retorika nije uvijek najbolja i nije lijepo neke stvari čuti. Ne dolazi to samo iz Republike Srpske. Komšić je pravdao zločine Hamasa… Vidimo da postoji i više problema, kako kod Bošnjaka, tako i kod Srba”, kazao je.

“Hrvati su konstruktivni narod u Bosni i Hercegovini koji najviše i najiskrenije gleda prema Zapadu i kojem je interes ulazak u Europsku uniju i integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Bez obzira na određene probleme, ovo je korak u pravom smjeru”, istaknuo je zastupnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!