Sokol: Varhelyija isprovocirala pitanja o Srbiji, mogao bi se barem ispričati

Vijesti 15. velj 202318:57 0 komentara
N1

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi rekao je u srijedu da je "iz konteksta izvučena" njegova izjava "koliko još idiota ima ovdje", koju je izrekao nakon odgovora na pitanje hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola (HDZ) u raspravi o politici proširenja Europske unije na zapadni Balkan. Sokol je postavio u povjereniku dva pitanja - što EU namjerava učiniti da bi spriječila "širenje hegemonističkog koncepta srpskog sveta u Crnoj Gori" te koje mehanizme EU ima raspolaganju kako bi prisilila Srbiju da se pridruži europskim sankcijama protiv Rusije. Nakon što mu je odgovorio na pitanja i sjedao za mjesto dok mu je mikrofon još uvijek bio uključen, Varhelyi je na mađarskom jeziku rekao "koliko još idiota ima ovdje". Sokol je za Dnevnik N1 rekao kako je najmanje što bi Varhelyi morao učiniti je ispričati se.

“Mislim da njegovo opravdavanje zvuči neuvjerljivo. Bilo je to na licu mjesta, odmah nakon odgovora meni. Teško je povjerovati da je odjednom iz čista mira počeo s kolegom pričati o nepovezanim stvarima”, smatra Sokol.

“Najmanje što bi mogao učiniti je da se bez fige u džepu ispriča, ne samo meni, nego svim zastupnicima Europskog parlamenta koje je povrijedilo”, dodao je Sokol.

HDZ-ov europarlamentarac kaže da je najvažnije istaknuti što je Varhelyija toliko pogodilo.

“Pogodila su ga moja pitanja koja su se odnosila na popusljtivost EU-a prema Srbiji, na srpsku destabilizacijsku politiku prema susjednim državama, konkretno na primjeru Crne Gore, i na pokušaju da sjedi na dvije stolice. Koristi benefite kandidacijskog statusa, a paralelno održava dobre veze s Rusijom i ne želi uvesti sankcije. Činjenica je da smo u situaciji kada se svi moramo odlučiti pripadamo li istoku i ili zapadu. EK i EU morjau biti puno čvršći puno prema Srbiji, prisiliti je da se izjasni. Inzistiranje na čvršćem stavu prema Srbiji isprovociralo je njegovu ovakvu reakciju, što nije dobro”, rekao je Sokol.

Dodaje da je Varhelyi pokaza nepoštivanje Europskog parlamenta.

“Nisam ključan ja i jesam li povrijeđen, nego elementarno nepoštivanje EP-a kao institucije. Bitno je raspravljati o razlozima i uzrocima njegove reakcije, a to je što se prozvalo Srbiju. Tu se čvršće treba postaviti i povjerenik bi trebao više zastupati interese EU-a, a ne možda države iz koje dolaze (Mađarske)”, rekao je Sokol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!