Šostar: Bojim se da iza Nove godine možemo očekivati još jedan val

Vijesti 03. stu 202108:00 > 08:32 0 komentara
covid, koronavirus, epidmeija, šetnja, maska, maske, građani
Inquam Photos/George Calin via REUTERS/ilustracija

Četvrti korona val pred ozbiljne izazove stavlja i epidemiološke mjere i zdravstveni sustav. Sve je veći broj zaraženih i hospitaliziranih, tu je i dramatično upozorenje HUBOL-a koji tvrdi da se zdravstveni sustav raspada i poručuje ministru Viliju Berošu da će liječnici pristati na raspored dodatnog cijepljenja starijih od 65, ali da zbog toga neće biti u stanju brinuti o potrebama ostalih pacijenata. Također, tu je i pitanje povećanja broja kreveta za oboljele od covida te više punktova za testiranje i cijepljenje.

“Pred velikim smo izazovima, imamo 132 hospitaliziranih, od toga ih je 32 na respiratoru. Odlučivat će se jutros kako dalje. Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji. Oni koji nisu na respiratoru imaju teži oblik bolesti te im je potreban kisik”, rekao je za HRT ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović.

Govoreći o limitima, kažu da ih ipak još nisu dosegli te da će se reorganizirati. “Činjenica jest da je više od 70 post naših kapaciteta za liječenje od covida zauzeto, ali da će se po potrebi taj broj i povećavati”, kaže.

Iz dana u dan sve je veći postotak onih koji nisu cijepljeni, a završe na respiratoru. “Od jučer 40 umrlih, njih 29 nije bilo cijepljeno. Već godinu dana ponavljamo i apeliramo na građane da se cijepe”, kaže Dijana Mayer iz HZJZ-a dodajući da znamo i da se cijepljeni mogu zaraziti, ali da su njihove šanse za zarazu od 8 do 10 puta manje u odnosu na necijepljene. Imaju i 20 puta manju šansu da će biti hospitalizirani. Oni koji su se u siječnju ili veljači cijepili, oni su sada na redu da dobiju treću dozu, dodaje Mayer.

“Jesmo li s vrlo visokim brojkama stigli do vrha, za sada ne znamo, brojke će sigurno biti visoke još nekoliko dana”, dodaje Mayer.

“Nažalost, ja vjerujem s obzirom na cijelu situaciju, da imamo vrlo niske brojke cijepljenih, da nas iza Nove godine čeka još jedan val jer antivakseri su iznimno snažni. Ne rade dobro svojim prijateljima, sugrađanima i stanovnicima. Bojim se da kada se ovo malo stiša, bojim se da ćemo do 1. prosinca imati 10 tisuća mrtvih. Jedan ozbiljan grad umire, a ionako nas je malo”, govori Zvonimir Šostar iz NZJZ-a dr. Andrija Štampar ponavljajući da je drugi put cijepljenje – i to cijepljenje trećom dozom.

“Vidjet ćemo što budućnost donosi, što će regulatori u svijetu odlučiti i kakve će odluke donijeti”, kaže. Šostar dodaje da će krenuti s cijepljenjem i vikendima.

“No pogledajte rezultate, cijepili su preko blagdana Svih svetih, 100 ljudi je došlo. Ima li to ikakvog smisla? Mi ćemo cijepiti vikendom na Velesajmu, ali mi smo prekomotni ‘da bi si vikend narušavali trivijalnom stvari kao što je cijepljenje'”, zaključuje Šostar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!