Što se događa na tržištu nekretnina? Cijene vrtoglavo rastu, a potražnja ne pada

Ekonomija 13. ožu 202309:57 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Nekretnine u našoj zemlji sve su skuplje. Cijene novih stanova prošle su godine porasle za više od 20, a u Zagrebu i više 30 posto. Što se događa na tržištu nekretnina, je li kupnja nekretnine za većinu postala nemoguća misija i hoće li se slično dogoditi i sa stanovima za najam?

Agent za promet nekretninama Sanjin Rastovac rekao je HRT-u da su prosječne cijene stanova prema statistici u Zagrebu oko 2.700 eura, ali u realnosti je teško naći stan ispod 3 tisuće eura po kvadratnom metru. “Ako govorimo o stanovima od 40-50 kvadrata, ti stanovi su često i preko 4 tisuće eura. Zadnji primjer, za 30 kvadrata stana tražili smo 114 tisuća eura i bilo je 20-ak upita u roku od nekoliko dana”, istaknuo je.

Naglašava da je potražnja mnogo veća nego ponuda. U Zagrebu, kako kaže, nema dovoljno kvalitetnih nekretnina da bi se zadovoljila potražnja.

Ističe da je novogradnja puno traženija od starih stanova, prije svega zbog potresa. “Cijena novogradnje divlja zbog inflacije i onda starogradnja to prati da iskoristi priliku”, rekao je.

Na pitanje što Grad Zagreb s tim u vezi poduzima, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet kaže da Grad u svom portfelju ima oko 6.500 stanova od kojih su gotovo svi popunjeni.

“Imamo liste za javni najam i liste za socijalni najam. Želimo uvesti reda u tom najmu, želimo potencirati najam i ne želimo prodavati stanove, već želimo povećati portfelj”, govori.

Dodaje kako u tom smislu Grad želi izgraditi zgradu u Podbrežju s 288 stanova za iznajmljivanje. Kako kaže, postoji sva dokumentacija, ali im nedostaje 320 milijuna kuna. Naglašava da su daleko odmaknuli u razgovorima s razvojnim bankama u smislu financiranja i na pragu su povoljnog zajma s niskom kamatnom stopom.

Investicijski analitičar Filip Vučagić govori kako vjeruje da će brzina rasta cijena nekretnina usporiti i stabilizirati se. “Što se tiče APN-a, mislim da to nije bio pravi alat za pomoć ljudima pri kupnji nekretnina”, naglašava.

Dodaje da bi porez na nekretnine mogao biti taj koji će pomoći u povlačenju više nekretnina u optjecaj.

Korlaet se nadovezao i rekao da je namjera s APN-om bila dobra, ali ne i učinak. “Mjere se rade na krivoj strani. Nama treba veća ponuda, a ne veća potražnja. Sve subvencije utječu na potražnju i time povećavaju cijene”, rekao je Rastovac.

Dodao je kako ljudi ulažu u nekretnine kao oblik sigurne štednje.

Vučagić smatra da je dobro vrijeme za ljude koji kupuju nekretninu za vlastite potrebe jer neće biti većih korekcija na više, ali ne vidi se ni da će cijene kroz koju godinu padati 20-30 posto.

Što se tiče najtraženijih četvrti za kupnju nekretnina u Zagrebu, to je Trešnjevka, ali isto tako i Maksimir, Jarun, Vrbani pa i Središće, rekao je Rastovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!