Sud odlučio, štrajk u pravosuđu je zakonit: Na Vladi je kako će riješiti problem

Vijesti 05. lip 202310:31 0 komentara

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku da je štrajk pravosudnih službenika zakonit.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti stigla je danas.

Odluku je komentirala predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) Iva Šušković. “Što reći, imamo napokon sudsku praksu.”

Rekla je da je, prema posljednjim informacijama, štrajku pristupilo više od tri i pol tisuće ljudi. “Možda ih je sad i više. veliki je odaziv, podrška sudaca je prisutna. Obavljaju se poslovi koji su nužni, sve je definirano”, kazala je.

Šušković očekuje poziv na sastanak u resorno ministarstvo.

“Vidjet ćemo što će o ovome reći Vlada. Znamo da je u NSK-u sastanak s reprezentativnim sindikatima. Poziv još nismo dobili, ali očekujemo da će nas primiti. Razgovarat ćemo s povjerenicima na terenu, definirati koliko će štrajk trajati, sve je još neizvjesno”, rekla je Šušković.

“Sud je rekao svoje!”

Reprezentativni sindikat ne podržava njihov štrajk, a Šušković kaže da je to njihovo pravo te se zahvalila onima koji ih podržavaju. “U trenutku kada su izuzetno veliki pritisci prema Vladi od svih sindikata mislim da bismo trebali tu biti ujedinjeni, a ne razjedinjeni.”

“Sudac je u obrazloženju presude rekao da je tužbeni zahtjev neutemeljen, da je pokušaj sastavljanja više odredbi iz više zakona naprosto i životno i pravno i pravično neutemeljen. Sud je rekao svoje”, rekla je o samoj odluci.

“Na Vladi je na kraju krajeva da odluči kako će ovaj problem riješiti”, zaključila je.

N1/Iva Puljić Šego

U Vladi su bili ocijenili da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike. Zato je i zatražena zabrana.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat policije Hrvatske potpisali su ranije s Vladom kolektivni ugovor koji je na snazi do kraja godine, a njime su sve službenike i namještenike obavezali na socijalni mir.

Podsjetimo, hrvatsko pravosuđe od danas je u blokadi.

Štrajk je bio najavljen u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove. Sindikat traži povećanje plaće za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu te reguliranje pregovora za službenike i namještenike u sudstvu.

Također, danas će se premijer Andrej Plenković sastati s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi, a sazvana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Predstavnici pravosudnih policajaca sastat će se pak s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!