Šuica za N1 iz Strasbourga: Komisija želi da pregovori o reformi Unije počnu

Vijesti 21. stu 202320:20 0 komentara

U Europskom parlamentu u Strasbourgu danas je tema potencijalna promjena ugovora iz Lisabona. Skupina smatra da je odlučivanje konsenzusom dovelo EU u situaciju da je Europa talac veta. Dubravka Šuica u Dnevniku N1 razgovarala je o tome s Domagojem Novokmetom.

“Rasprava je posljedica konferencije Budućnosti Europe”, rekla je Dubravka Šuica i dodala: “90 posto prijedloga s konferencije je već apsorbirano, a 10 posto su institucijske promjene o kojima se danas razgovara. Smatra se da Parlament nema dovoljnu snagu ni inicijativu. Kako smo kompleksni, Komisija će stati na stranu promjene ugovora, ali se Parlament (koji je za) i Vijeće za opće poslove (tu su zemlje podijeljene) moraju dogovoriti.”

Na pitanje je li uzrok svemu ovome Viktor Orban, rekla je: “Ne bih rekla da je samo on. Mađarska je stala na tapetu, ali nisu samo oni. Različita su stajališta. Osobno bih voljela da se otvori konvencija, a to znači početi razgovore o promjenama. Komisija želi da pregovori o reformi Unije počnu.”

Dodala je i da ne vjeruje da će se proširenje EU-a dogoditi tako brzo te da će proći još neko vrijeme dok se zemlje s kandidacijskim statusom pridruže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!