Svaki treći Rom u Međimurju jednom godišnje doživi diskriminaciju

Vijesti 27. svi 202116:35 > 16:50 1 komentar
Unsplash

U središtu Čakovca u četvrtak je počeo Tjedan jednakosti koji organiziraju udruga Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske kako bi upozorili na posljedice diskriminacije Roma.

Tjedan jednakosti počeo je intervencijom na Trgu Republike pod nazivom “Usputni razgovori” i dijeljenjem letaka. Sandra Kasunić iz Centra za mirovne studije rekla je da se intervencijom u javnom prostoru sa stanovnicima Čakovca želi razgovarati o pitanjima vezanima uz njihove sugrađanke i sugrađane – Romkinje i Rome.

“Želimo ući u kontakt s općom populacijom da otvorimo prostore za komunikaciju i međusobno upoznavanje sa svrhom međusobnog jačanja zajednica”, rekla je. Među problemima koji muče romsku javnost istaknula je da u Čakovcu i Međimurju, u kojemu živi najviše Roma u Hrvatskoj, svaki treći pripadnik romske manjine jednaput u godinu dana doživi diskriminaciju.

“S jedne strane imamo velike kapacitete, ali i određene pomake, posebice u obrazovanju, gdje mlade snage svojim djelovanjem i dobrim primjerima pridonose boljitku zajednica”, rekla je i dodala kako je, kad se govori o romskoj nacionalnoj manjini, često problem da se stvari pojednostavljuju.

“Ta šarolikost romskih zajednica rijetko dolazi do izražaja, a to je nešto što dodatno afirmiramo”, poručila je. Govoreći o trenutačnom položaju Roma u Hrvatskoj, ocijenila je da ima pomaka, ali, dodala je, ima i situacija gdje se napravi jedan korak naprijed, a dva unatrag. Vjeruje da se može djelovati kako bi imali održive rezultate, a Tjedan jednakosti pripada tom djelovanju.

Tjedan jednakosti još se održava u Zagrebu, Rijeci, Kutini, Slavonskom Brodu, Vodnjanu i Belom Manastiru.

U četvrtak navečer u sklopu Tjedna jednakosti u čakovečkoj Scheierovoj zgradi bit će prikazana predstava Romana Nikolića “Pogledaj me”, nastala u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom Senadom Musićem.

U čakovečkoj Knjižnici “Nikola Zrinski” 1. lipnja bit će postavljena audiovizualna izložba “Jednog dana život će biti lijep”. Osim tih aktivnosti, u sklopu projekta organizirani su posjeti romskoj zajednici u gradovima u kojima se provodi i oko njih.

Tjedan jednakosti financira se novcem Europske unije iz projekata Opće uprave za pravosuđe i potrošače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare