Svećenik nije htio krstiti dijete gay para: Oni su već u grijehu

N1 INFO 30. kol 202218:347 komentara
Izvor: N1

Velečasni Kristijan Zeba s riječkih Srdoča nedavno je došao u ozbiljno iskušenje. Treba li u svojoj crkvi dopustiti krštenje djetetu začetom umjetnom oplodnjom i to još ženskom homoseksualnom paru?! No, odolio je, ostao čvrst i nepokolebljiv. Takvo nešto nije u duhu Crkve, protiv svih je njezinih kanona i katekizama. Riječka Nadbiskupija još nije reagirala. Svjetovna javnost, očekivano, nije baš sva na njegovoj strani...

Velečasni Zeba u 16 godina karijere s “rimskim ovratnikom” još nije imao tako bogohulan zahtjev. Da krsti dijete istospolnog para. To je protiv nauka Crkve, dijete neće biti katolički odgajano.

Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vjere odgovara: “Zato što su oni već u grijehu, njih dvoje je u grijehu jer žive u suprotnosti s naukom Katolilčke crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke crkve da brak čine isklučivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo.

I stanovnici Srdoča čuli su za to. Jer je velečasni o svemu upitao pastvu na Facebooku, upozorivši da nema vrijeđanja. Neki stali na Zebinu stranu.

“Ako one ne vjeruju, a izgleda da ne vjeruju, šta je njima krstiti dijete. To samo da provociraju. Kako će dvije osobe koje su, zna se, roditelji tko su i šta su, mislim dvije iste osobe, smatram da je u pravu. Ja sam siguran da će se naći razuman svećenik koji će ih krstit jer po meni nema nikakve veze, ako se neko voli voziti na neke dogmatske stare priče od prije tisuću godina…”, rekao je stanovnik Rijeke.

“Moja je savjest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno”, rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

“U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u kršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora bit nezaslužen, to znači da ne ovisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebala uključivati, Crkva bi trebala funkcionirati na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote”, rekao je Zoran Grozdanov.

I što onda s takvom djecom, željenom od roditelja, ne i crkve, pitamo LGBT teologe?

“Ja sam nisam sigurno uopće da li je za to dijete dobro da se krsti u katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna onda ću to reći. Zbog toga što je katolički nauk u ovom trenutku vrlo još neprihvaćajuć i dosta, na žalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice”, rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teologinja.

No, ima kršćana i kršćana, potvrđuje, uvijek postoji i druga strana medalje.

“Najkraće rečeno postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo divna udruga ‘Neprocjenjiva’ koja pruža podrušku LGBT vjernicima. Postoji svećenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno”, kazala je Greta Grakalić Rački.

Grad Rijeka svake godine izvjesi LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu puno dilema.

“Meni je iskreno žao što je velečasni odbio krstiti dijete, doista smatram da crkva treba izlaziti u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji doista smatramo da je učinjeno i prema samom djetetu i prema roditeljima”, rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeka.

I citira poruku nadbiskupa Mate Uzinića upravo LGBT zajednici.

“Kako govori naš nadbiskup, Isus Krist, Crkva treba ići u susret svakoj osobi”, rekla je Krpan.

Iz Ureda koadjutora dobili smo kratak odgovor da nadbiskup nije upoznat s ovim konkretnim predmetom te nemamo njegov komentar. No podsjetimo, Uzinić je ne tako davno, na dan borbe protiv homofobije, zamolio oprost od homoseksualnih osoba ako se osjećaju odbačenim.

A sam Bog zna kako se oni osjećaju.

Više u prilogu Ranka Stojanca:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar