Svjetski dan srca: U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti najviše umiru žene

Vijesti 28. ruj 202112:20 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti, lani je od njih umrlo 22.886 osoba, a među njima najviše žena - 57,4 posto, dok su 42,6 posto bili muškarci, objavili su u utorak uoči Svjetskog dana srca Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema tim podacima žene su i dalje najčešće žrtve kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj te su stručnjaci pozvali građane na preventivno ponašanje.

Zaklada “Hrvatska kuća srca” provela je u sklopu projekta “Žena i srce” preventivni probir kod žena starijih od 45 godina koji pomaže u utvrđivanju rizika za kardiovaskularni incident.

Testiranje, koje je uključivalo kolesterol, trigliceride, visokoosjetljivi C reaktivni protein i HbA1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi unatrag tri mjeseca) a preliminarni podaci za prvu skupinu od 245 testiranih žena u Zagrebu opravdali su provođenje ovog probira, jer je visok rizik od razvoja kardiovaskularnog incidenta utvrđen za njih 0,82 posto, a umjeren za 8,6 posto, kazala je na konferenciji za novinare Ivana Portolan Pajić.

Kod 75,92 posto sudionica utvrđene su povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, a kod njih 78,37 posto povišene vrijednosti LDL (tzv. lošeg) kolesterola, jednog od najznačajnijih čimbenika rizika kardiovaskularnih bolesti.

“Iako je zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, ako uspoređujemo broj umrlih u 2019. (22.020) i u 2020. (22.886), možemo uočiti porast umrlih od kardiovaskularnih bolesti za 866 osoba. S obzirom da ne postoje detaljne analize, teško je reći je li ovaj porast uzrokovan porastom oboljelih ili je posljedica pandemije covida-19”, rekla je Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti  HZJZ-a.

Istaknula je kako su oboljelih od srčanih bolesti u pandemiji izloženi većem riziku od težih oblika bolesti a mnogi zbog straha od zaraze izbjegavaju kontrolne preglede ili odlazak u bolnicu i izoliraju se od obitelji i prijatelja. Pritom se čak 80 posto preuranjenih kardiovaskularnih smrti može spriječiti preventivnim ponašanjem.

“Upravo zato ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana srca poziva nas da se povežemo srcima. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih te osoba u povećanom riziku. izjavio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!