“Tajna diplomacija bolja za oslobađanje Hrvata, a ne ovaj pompozni posjet”

Vijesti 08. svi 202211:27 > 11:39 0 komentara
Vlada RH

Bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Rusiji, Božo Kovačević, gostovao je na N1 gdje je komentirao odlazak premijera Andreja Plenkovića u Kijev.

“Očito da postoji razlog, jer taj posjet ne spada u popis unaprijed najavljenih događaja. Što bi mogao biti razlog? Petpostavljam da je sudbina tog hrvatskog državljanina koji je zarobljen kao vojnik ukrajinske strane jedna od tema o kojima će premijer razgovarati. Postoji li više tema, o tome će nas valjda Vlada obavijestiti”, rekao je Kovačević.

VEZANA VIJEST

Posjet Ukrajini teško da je najbolji mogući korak za njegovo oslobađanje, jer je vojnik zarobljen u Rusiji, smatra bivši veleposlanik.

“Prava adresa bi bila Ruska Federacija i traženje prava na ostvarivanje konzularne pomoći. Svaki državljanin Repulike Hrvatske ima pravo na konzularnu pomoć i svaka  država je dužna pružiti takvu uslugu, a ona se odnosi na pravo na kontakt konzularnog predstavnika s državljaninom naše države, pravo na pravnu pomoć, ako bude potrebna, a ako je riječ o pokušaju oslobađanja, onda bi, čini mi se, puno bolja varijanta bila neka vrsta tajne diplomacije, a ne ovaj pompozni posjet, rekao je Kovačević.

Smisao posjeta je simboličan i u toj simbolici nema ništa loše. Ali posjetiti Ukrajinu kao znak obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, dok u vlastitoj zemlji to ni na koji način ne obilježavamo, nema baš puno smisla, rekao je Kovačević.

Upitan misli li da će se u Kijevu razgovarati i o izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Kovačević je rekao da bi se Plenković mogao staviti u službu zaštite Milanovića te da utječe da se Milanovićevo ime ukloni s internetske stranice na kojoj su objavljena imena tzv. izdajnika.

“Ali čini mi se da naša politika, nažalost, ne ide u tom smjeru”, rekao je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.