Tomašević: Rebalans proračuna tek nakon odluke suda o mjeri roditelj-odgojitelj

Vijesti 14. lip 202212:20 > 13:39 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako će grad u eventualni rebalans gradskog proračun, koji je najavljen zbog sudske suspenzije primjene nove odluke o mjeri roditelj odgojitelj, ići tek nakon što sud donese odluku o zakonitosti odluke.

“Za sad se ne ide (u rebalans). Ja se nadam da će uskoro biti odluka Visokog upravnog suda vezano za sadržaj o zakonitosti izmjene mjere roditelj odgojitelj. Tek tada možemo razgovarati o rebalansu proračuna, s time da postoji nekoliko varijanti vezanih za tajming”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Prije donošenja rebalansa, želi se vidjeti u kojem smjeru će ići odluka suda o zakonitosti izmjene mjere roditelj-odgojitelj, dodao je.

Smanjene naknade za roditelje odgojitelje grad je planirao uvesti od 1. svibnja, no Visoki upravni sud donio je privremenu mjeru zaštite i suspendirao njihovu primjenu, pa grad i dalje mora isplaćivati naknade u visini od 65 posto prosječne plaće, što nije bilo planirano u proračunu.

Tomašević nije želio govoriti o uvođenju novog sustava naplate komunalnog otpada koji se treba uvesti 1.srpnja te najavio da će o tome govoriti za tjedan dana na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se i na financijsko stanje u košarkaškom klubu Cibona koji ima dug veći od 40 milijuna kuna te poručio da odgovornost za takvo stanje treba tražiti u bivšim upravama kluba i grada. Istaknuo je kako se iz grada u zadnjih godinu dana klubu izlazio u susret odgodom naplate dugova.

“Mi smo i dalje otvoreni za bilo kakvu ekipu, bilo kakve investitore, koji žele uložiti u Cibonu da se otplati taj dug. Grad će i dalje biti  tu partner što se tiče bilo kakvog počeka”, poručio je i dodao da je taj klub gradu trenutno dužan između milijun i dva milijuna kuna.

Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u utorak su obišli nove nastambe gradskog Zoološkog vrta. Ravnatelj Damir Skok istaknuo je kako se radi o projektu “Gradski prozori u prirodu” ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna, a za projekte Zoološkog vrta išlo je 15 milijuna kuna.

Novi objekti – Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Mikrosvijet maksimirske šume i Prikaz vodenih staništa za javnost će se otvoriti u subotu 18. lipnja, na 97. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba, najavio je Skok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare