Tko će plaćati više i kako će se nadzirati odlaganje smeća?

Vijesti 25. sij 202211:43 > 12:18 0 komentara
Tomislav Tomašević
Igor Kralj/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je otvara obnovljenu Osnovnu školu Miroslava Krleže, nakon čega je održao i redovnu konferenciju za medije. Što se tiče škole, riječ je o prvoj zgradi odgojno-obrazovne namjene, cjelovito obnovljenoj nakon potresa sredstvima Europske unije. Obnovu još čeka ukupno 12 škola u Zagrebu.

“Ovo je prva od 13 škola koje su započele cjelovitu obnovu, a da je obnova završila na način da se učenici i nastavnici vraćaju u školu. Radovi su koštali 80 milijuna kuna”, rekao je Tomašević.

“Škola je konstrukcijski ojačana”

Dodao je da nije riječ samo o sanaciji te da je škola obnovljena na način da može izdržati i zagrebački potres, ali i petrinjski. “Ova škola je konstrukcijski ojačana, a škola može izdržati i jači potres.”

Govoreći o cjelovitoj obnovi škola, navodi da postoji više faza. “Procijenjena šteta je puno veća od sredstava iz Fonda solidarnosti. Pokušavamo da svi radovi koje se mogu financirati iz Fonda solidarnosti završe na vrijeme.”

Gradonačelnik je govorio i odvozu otpada. “Traje javno savjetovanje, pozivam da se uključe svi. Bilo kakve dobre prijedloge ćemo saslušati i uvažiti. Ovo je sustav koji ne zahtjeva znatna ulaganja. Ovo je najjeftiniji, a najpravedniji sustav”, rekao je Tomašević, a prenosi Index.

“Naše predizborno obećanje je da ćemo uvesti naplatu prema količini odvojenog otpada”, rekao je gradonačelnik, dodajući da su o tome govorili i u kampanji te da to sada provode.

“Svima nam je u interesu da Grad bude čist”

“Svima nam je u interesu da Grad bude čist i da ljudi plaćaju prema količni otpada koji odlažu”, dodao je Tomašević.

“Javlja se dosta građana već da znatno odvajaju i da vrećicu od 20 litara bi držali dugo u kući pa su tražili vrećice manjeg volumena. To je realan i doba prijedlog. Ono što je smisao ove odluke da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. To je ono na čemu ćemo inzistirati. To će nadzirati i komunalni redari i vjerojatno neki djelatnici naših poduzeća. Nama u programu predizbornom piše ono što sada radimo jer je to ekološki i pravedno”, navodi Tomašević.

VEZANE VIJESTI

U prvoj nekoj fazi, dodaje, će biti neke opomene, a onda tek kazne za neodvajanje otpada. “Trajat će prvo faza tranzicije”, rekao je.

“Zeleni otoci ostaju na svojem mjestu. Ništa se ne mijenja u smislu broja odvoza. Sve ostaje isto što se tiče odvoza plastike, metala i papira. Ostaju isto tako spremnici na zelenim otocima. Mijenjaju se spremnici od vrata do vrata koji su individualizirani.

Ako će morati ići na javnu površinu, složit ćemo tako da i dalje budu u kontroli vlasnika. Vezano za obiteljske kuće, one trenutačno imaju svoje spremnike na svom posjedu. Naš prijedlog je da i oni isto tako bacaju otpad u službenim vrećicama. Inače bi po zakonu morali naplatiti pražnjenje tog spremnika kao i višestambene zgrade”, rekao je Tomašević.

Komentirao je i cijenu plina. “Problemi nisu samo u Zagrebu, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Bivša vlast Holdinga je propustila kupiti količinu plina kad su cijene bile puno jeftinije nego što su sada”, rekao je Tomašević. “To je ogroman propust bivše uprave Holdinga, odnosno plinare”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!