Tucaković: I danas smo imali jedan požar koji se brzo širio

Vijesti 04. kol 202118:54 0 komentara
N1

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, gostovao je u Dnevniku N1 te je govorio o požaru kod Segeta Gornjeg, s kojim se vatrogasci bore već treći dan.

“Nećemo još reći da je požar ugašen, reći ćemo da je pod kontrolom vatrogasaca. Njih je danas oko 120, 49 vozila je u ovom trenutku na požarištu, tijekom cijelog dana rade dva air tractora koja saniraju rubna područja. Kanader je u pripremi u zračnoj luci u Splitu. Rubni dijelovi požarišta su pokriveni cijevnim prugama.

Ovdje ima dosta vjetra pa smo u svakom trenutku spremni jer se može dogoditi da se požar u bilo kojem trenutku podigne. Tijekom cijelog dana nije bilo otvorene vatre, bilo je tu i tamo izdimljavanja. Mogu samo zahvaliti vatrogascima na poslu koji su odradili”, rekao je na početku.

Ističe kako je bitno da tijekom noći ne bude otvorene vatre:

“Što više vremena prolazi, sve se više hladi požarište i bitno je ući u noć bez otvorene vatre da noć prođe jer će se još više sve ohladiti. Mi ćemo i večeras izvršiti zamjenu snaga, otpustit ćemo vatrogasce koji su došle iz drugih županija pa ćemo pomalo tu priču smanjivati. Ali pruge će ostati ovdje i dežurstvo sve dok nećemo moći požar proglasiti ugašenim”.

Rekao je i kako su u svim trenutcima znali odakle su vatrogasci i koliko ih je te da tu nije bilo kaosa.

“U jednom trenutku je bilo 190 vatrogasaca, ali nisu bili samo na ovom požarištu, imali smo i druga i trenutno imamo jedan aktivni požar iznad Slanog, na granici s BiH, tamo su, kontroliraju situaciju i ostat će tamo tijekom noći”.

Napominje i kako su svi požari, koji su jučer gorjeli uz ovaj najveći, pod kontrolom ili lokalizirani ili ugašeni.

“Imali smo i danas jedan požar kod Dicma koji se brzo širio, ali imali smo air tractor i kanader koji su otišli na područje Dicma i ugasili ga. Opožarena površina je oko 5 hektara”, veli.

“Zaista još jednom apeliram na sve da ne palimo vatru, da nema uopće otvorene vatre ili bilo kojeg izvora topline koji može zapaliti vatru u ovim sušnim predjelima. Preko 30 dana je bilo kada je bilo preko 30 stupnjeva i možemo samo zamisliti kako je ta trava suha i kako se brzo požar širi. I piloti kanadera i tractora zajedno sa zemaljskim snagama su odradili odličan posao”, zaključio je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!