Turudić ih je ujedinio na prosvjedu, ali tu priča staje. Ima li nade za stvaranje koalicije koja može zaprijetiti HDZ-u?

Vijesti 20. velj 202420:27 0 komentara
Marko Jurić/Pixsell

Izbor Ivana Turudića bio je okidač za oporbu i organizaciju prosvjeda na Markovom trgu. Tri dana poslije u Klubu SDP-a zajednički sastanak uoči sutrašnje rasprave o raspuštanju Sabora. I što se tiče suradnje lijevo-liberalne oporbe ostat će na toj parlamentarnoj suradnji. Želja šefa SDP-a da zajedno izađu na izbore, ostat će samo želja. Možemo ne mijenja stav i u obzir dolazi samo točkasta koalicija, a ni ostali ne misle da ih nužno do pobjede vodi samo jedna lista.

Na krilima subotnjeg prosvjeda, oporba se brusi za raspravu o raspuštanju Sabora. Zato je u Klubu SDP-a gužva. I svi misle isto, ova Vlada mora otići: “Afera Ina gdje je nestala milijarda kuna, afera plin za cent, nakon toga afera mreža, lex AP i kao kruna svega toga imenovanje Ivana Turudića“, rekao je vođa SDP-a Peđa Grbin.

Turudić ih je ujedinio na prosvjedu, ali tu priča staje, barem kada je riječ o velikom zajedničkom nastupu na izborima:

“Ne, to nije “ne” SDP-u, nego je to jednako “da” kao što je bilo prije mjesec, i dva ili tri, da razgovaramo o tome u kojim izbornim jedinicama idemo, a u kojima ne idemo zajedno”, rekla je koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić.

“Očito je da ćemo razgovarati samo o točkastoj koaliciji.”

“Vama je to prihvatljivo?”

Ja nisam rekao da će se bilo koja od tih koalicija dogoditi već sam rekao razgovaramo, razgovarat ćemo i kad se dogovorimo onda ćemo to i reći.

“Smatrate li to košaricom?”

“Ne.”

I drugi koordinator Možemo, zagrebački gradonačelnik, ne misli da nove okolnosti, pa tako i prosvjed, trebaju utjecati na njihove ranije odluke.

“Ključna stvar je mobilizirati birače na izbore. Znači ako bude izlaznost 40, 50 posto ja vjerujem da će HDZ ostati na vlasti”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Neki još vjeruju u dogovor, pa lopticu ponovno prebacuju na teren Možemovaca.

“Odluku su donijeli u šestom mjesecu, od šestog mjeseca do danas se puno toga promijenilo i ovaj prosvjed nam šalje neke druge poruke”, rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Koje ne čuju svi jednako. Možemo ne bi svugdje sa SDP-om, a liberalni dio prosvjedne oporbe ne može se zamisliti s Katarinom Peović.

“Ja sam već ranije govorio da je Radnička fronta jedna stranka koja je u političkom smislu s politkama nespojiva s onim što mi kao stranke centra zastupamo”, rekao je Davor Nađi.

I tu razlazima nije kraj. Socijaldemokrati danas nisu ni došli na sastanak u Klub svoje bivše stranke. Službeno, nitko od zastupnika nije bio u Saboru. Neslužbeno, medijske poruke Peđe Grbina da nisu poželjni u nekom mogućem savezu, nisu im dobro sjele. U međuvremenu HDZ je okupio vladajuću koaliciju uoči sutrašnje rasprave:

“Jedna potpuno promašena tema jer svi znamo da je ovo superizborna godina, da će izbora biti. Sutra ćemo imati jednu žustru raspravu. Ja se samo nadam da ona neće biti na onako ružnoj, na onako prizemnoj razini na kojoj su govornici lijeve oporbe govorili na skupu na Markovu trgu”, rekao je Željko Reiner.

Ne samo govorili. Premijeru su tako nedostajale hrvatske zastave, a ikonografija je podsjetila na neka davna vremena. Šef SDP-a pokazao je što o tome misli:

“Zajedništvo lijevo-liberalnih oporbenih stranaka tako ostaje samo u Saboru dok traje ovaj saziv. A trajat će još neko vrijeme”, rekao je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!