U zadnji trenutak postignut dogovor o proračunu EU-a za 2023.

Svijet 15. stu 202211:39 0 komentara
N1

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u zadnjim trenucima zakonskog roka dogovor o proračunu EU-a za sljedeću, 2023. godinu.

Rok za postizanje dogovora bio je 14. studenoga u ponoć, a pregovarači su neposredno prije toga objavili da imaju dogovor.

Dogovoren je proračun u visini od 186,6 milijardi eura, što je 1,1 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun. Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 milijuna eura.

Većina od toga povećanja, oko 280 milijuna eura, namijenjeno je za jačanje potpore Ukrajini i susjednim državama poput Moldavije. Dobar dio sredstava namijenjen je za poboljšanje prometne infrastrukture kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme diljem EU-a.

Komisija je predlagala proračun u visini od 185,59 milijardi eura, dok je prijedlog Vijeća bio 183,95 milijardi eura, a Parlament je tražio 187,29 milijardi eura.

Postignuti dogovor trebaju još potvrditi oba zakonodavca. Za odluku u Vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, Komisija bi morala izići s novim prijedlogom i onda bi ponovno uslijedili pregovori. Proračun za sljedeću godinu mora biti izglasan do kraja tekuće godine.

U slučaju da to izostane, primjenjuje se privremeno financiranje na način da se svaki mjesec u tekućoj godini može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg proračuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!