Ukrajinski vojnici u Hrvatskoj? “Ne dolazi u obzir nikakava velika postrojba”

Vijesti 28. stu 202218:10 0 komentara
N1

Kako bi mogla izgledati obuka eventualna obuka ukrajinskih vojnika, o kojoj se premijer i predsjednik ne mogu dogovoriti pa sad Vlada stvar prebacuje Saboru, u Newsroomu je komentirao umirovljeni general Slavko Barić.

“Mi smo imali prije već jednu misiju koju je organizirala Europska unija i gdje smo imali određeni dio obuke koji se dešavao na našim poligonima. No ovo je čisto pitanje nomrativno-pravnog uređenja sustava, ali isto tako pristupa obrambenoj politici i načinu na koji se donosi odluka i kako se jedna država odnosi prema određenim izazovima. Nažalost, očito je sve otišlo u sferu politike”, rekao je Barić.

Kako bi to Hrvatska mogla pomoći ukrajinskim vojnicima, što bismo ih mogli naučiti?

“Prije svega, oformljeno je zapovjedništvo koje je zaduženo organizirati i napraviti planove i program obuke ukrajinske vojske, a to se zapvojedništvo nalazi u Njemačkoj. Planovi su napravljeni, došlo je i do preraspodjele ukrajinskih vojnika u europske države gdje se iskazalo što se očekue i koja vrsta obuke”, rekao je Barić te dodao:

“Hrvatska je mala država s malim proračunom, malom vojskom i ne dolazi u obzir nikakava velika postrojba, jačina bojne ili više, nego eventualno bi se radilo o određenom dijelu specijalističke obuke. To je čista stvar dogovra i mogućnosti, što vi kao država možete pružiti. To će se dogovoriti u okviru programa obučavanja EU-a”.

Međutim, Barić kaže da je u ovakvim uvjetima teško govoriti o takvim oblicima obuke jer “očito je da ne postoji način da se donese politička odluka da se takva obuka započne i da se ona izvrši”.

“Vi morate pripremiti instruktore, postrojbe, časnike. dočasnike koji će raditi to, a očito vrijeme teče, a mi još ne znamo hoćemo li ili nećemo primiti ukrajinsku vojsku ovdje u Hrvatskoj”, rekao je Barić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!