Umirovljenici vape: Hitno zabranite ugovore o dosmrtnom uzdržavanju

Vijesti 01. srp 202218:02 > 02. srp 2022 11:17

Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a, apelirao je u Newsroomu da prijedlog zabrane Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju dođe što prije na dnevni red Sabora. Sve ugovore o dosmrtnom uzdržavanju trebali bi zamijeniti, smatra Gabričević, ugovori o doživotnom osiguranju, a vjeruje da će takav prijedlog podržati svi zastupnici.

“U HSU-u pratimo taj problem već duži niz godina i pokušavamo to dovesti u red. Imamo puno pitanja s terena od ljudi koji su nastradali zbog tog zakona o dosmrtnom uzdržavanju”, kazao je Gabričević pa dodao:

“Kada potpišu ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, poslije toga onaj koji ih uzdržava postaje vlasnik najčešće njihovih nekretnina. Oni ostaju bez ičega. Drugim riječima, postaju beskućnici i osobe bez identiteta. Imamo situacija i takvih gdje i djeca kada potpišu s roditeljima ugovor o dosmrtnom uzdržavanju postupe na takav ili sličan način. Ne znam čiji je to interes u ovoj državi.”

VEZANA VIJEST

Objasnio je i što je ključna razlika između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

“Osnovna razlika je što kod ugovora o doživotnom uzdržavanju vlasnik nekretnina postaje kada onaj koji je potpisao ugovor premine, a kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju čim se potpiše imovina prelazi u vlasništvo onoga tko uzdržava osobu”, rekao je.

Na pitanje kako je moguće da 30 godina nitko to ne dovede u pitanje na razini politike, Gabričević je kazao:

“HSU je već prije nekoliko godina uputio zahtjev da se ukine ovaj zakon. Taj prijedlog je usvojen, ali nikako da dođe na dnevni red, što je meni nepojmljivo jer vjerujem da nema zastupnika koji ga ne bi podržao. Tražimo da se to što žurnije postavi na dnevni red Hrvatskog sabora i da se taj problem riješi.”

Ističe da je najveći problem što oni koji potpisuju najčešće nisu dovoljno informirani.

“U teškoj su situaciji, nemaju dovoljno za hranu, režije, imaju nekretninu, znaju da im je ostalo malo života i traže bilo kakav način da dostojanstveno dočekaju kraj svog života. Najviše se tu radi o ljudima koji nemaju najuže obitelji. Oni posežu za tim da bi riješili taj problem. Ima pojedinaca koji to koriste i dovode ih u bezizlaznu situaciju”, rekao je Gabričević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram