Upozorenje riječkog liječnika: Na respiratoru su nam sve mlađi pacijenti

Vijesti 07. stu 202111:08 0 komentara
respirator, koronavirus, covid-19, bolnica, bolnički krevet
Pau BARRENA / AFP / Ilustracija

Primorsko-goranska županija potvrdila je jučer 544 nova slučaja zaraze na 2203 testiranja. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od covida iznosio je 114.

U jedinici intezivne skrbi KBC-a Rijeka se na respiratoru nalazilo 14 osoba, a preminule su još četiri osobe.

Prema riječima predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje te voditelja Centralnog respiracijskog centra, prof. dr. Alena Protića, situacija u riječkoj bolnici zasad je pod kontrolom. Kapaciteta ima dovoljno, a elektivni postupci svedeni su na 75 posto punog opsega.

PROČITAJTE JOŠ

“U jednom se trenutku četvrtog vala bolnica počela puniti brzo, no trenutno danima održavamo istu razinu. U pripravnosti su nam i novi odjeli za COVID-bolesnike, poput Klinike za otorinolaringologiju. Trenutno se u jedinici intenzivnog liječenja liječi 14 pacijenata, a toga su dvojica na ECMO-uređajima. Jedan pacijent je 1972. godište, a drugi 1983. godište, rekao je Protić Novom listu.

Dodaje kako ovi pacijenti, inače trenutno najteži pacijenti u riječkoj bolnici, koji su obojica mlađi od 50 godina, nisu cijepljeni.

“Prosjek godina osoba koje završavaju na respiratoru, a cijepljene su, iznosi 75. Prosjek godina necijepljenih na respiratoru je 60”, upozorava Protić.

Ističe kako je klinička slika kod svih bolesnika koji se ove jeseni hospitaliziraju u riječkoj bolnici vrlo slična prethodnim valovima. “Dobna granica za najteže simptome i liječenje uz pomoć respiratora sve je niža”, upozorava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!