Ćorić: Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina, ni pacijenti na hladnoći

Vijesti 01. velj 202213:20 > 17:06
N1

Oko 12.30 sati održan je koalicijski sastanak u Banskim dvorima, a nakon njega izjave za medije dali su Branko Bačić i ministar Tomislav Ćorić.

“Na sastanku smo najprije od predsjednika Vlade upoznati s bitnim temama i u radu Vlade, a onda i od strane predsjednika Sabora i mene o radu Sabora. Jedna od tema o kojoj smo najviše raspravljali to je odgovor države paketom gospodarskim mjera koji bi omogućio olakšavanje pozicije građana s obzirom na rast cijena osnovnih energenta. O tome će više ministar Ćorić. Ali smo razgovarali i o temama koje su ovog tjedna u raspravi u Saboru, a koje se odnose na sastanak Odbora za Ustav u dijelu od dostavljenog prijedloga za raspisivanja referenduma.

Mi ćemo, takav je stav vladajuće većine, da to odmah iznesem, za Odbor za Ustav predloži zaključak u kojem bi se provjerili potpisi za obe inicijative koje je vodio Most. Mi ćemo predložiti Hrvatskome saboru da se, kao što je to i do sada bio slučaj, provjera potpisa povjeri Vladi RH, i da nas u primjerenom roku, koji ćemo definirati na Odboru za Ustav, izvijesti o broju važećih, pravovaljanih potpisa, kako bi onda Sabor mogao nastaviti sa svojim aktivnostima sukladno Zakonu o referendumu”, rekao je na početku Branko Bačić.

Ponovio je da ministar Horvat ima podršku većine, ali i da očekuju da se dinamika obnove podigne na višu razinu te da se za sve, koji su u alternativnom smještaju, do kraja godine riješi smještaj.

“O tome nismo donijeli čvrsti zaključak ni raspravljali o tome. Ali s obzirom na postojanje dvojbe o ustavnosti pitanja mi ćemo najvjerojatnije u slučaju, da je prikupljeno 10% potpisa, uputiti Ustavnom sudu RH koji će se u 30 dana očitovati, jesu li pitanja podobna”, dodaje o referendumu.

Ćorić: Od 1. travnja imat ćemo znatno blaži udar na građane

U nastavku je govorio ministar Ćorić:

“Saborska većina se složila da Vlada, u kontekstu uvećanja cijena energentana, reagira na nekoliko područja, prije svega štiteći kupovnu moć najugroženijih građana, s druge strane apsorbirajući dio udara prema HEP-u i s treće strane apsorbirajući dio udara s poreznim rasterećenjem cijena. Svakako ćemo pokušati izbjeći od 1. travnja udar kakav je doživjela većina članica EU, gdje su cijene plina išle preko 50% u proteklih godinu dana. Držim da ćemo od 1. travnja imati znantno blaži udar na građane”, rekao je i dodao:

“Ideja je da ti planovi idu usporedo s novim cijenama kako bi se taj udar ublažio”. Kaže i kako je velik dio poduzetnika već osjetio udar, ali da te cijene plina većinom ovise o tržištu.

“Referirao sam se na poziciju svih pravnih osoba koje su bez privole bile suočene s jednostrano aneksiranim ugovorima za dostavu plina, njihova pravna pozicija je čista i vjerujem da će reagirati”, rekao je o velikim računima za bolnice.

“Ono što će se sigurno dogoditi je da mi nećemo dopustiti da naše bolnice ostau bez plina i da pacijenti ostanu na hladnoći. Mi ćemo iznaći sredstva za ove jednokratne šokove. Međutim, situacija u koju ih se dovelo, uopće ne mogu vjerovati da je to moguće. Nijedna bolnica u Hrvatskoj, a posebno ne jedna kraj druge u Zagrebu, ne mogu imati drugačiji tretman. To je nedopustivo”.

Govorio je i “crnoj listi” trgovaca:

“Ideja je da oni koji bez ikakvog razloga i uporišta mijenjaju cijene, odnosno proces konverzije za jednokratnu dobit je da budu prokazani. Ukoliko netko 12. mjesec 2021. godine koristi kako bi neopravdano podigao cijene, a za to ne postoji fundament u rastu troškova, mislim da taj trgovac, proizvođač više ne treba biti predmet interesa i da njegov proizvod ne treba nitko. To je mehanizam kojim su se vodile druge države, a najbolji mehanizam se sprječavanje ovih situacija”, kaže.

Govorio je i o Olegu Butkoviću te prijavi u Novom Vinodolskom:

“Moj dragi prijatelj i kolega Oleg Butković svoj posao obavlja savjesno, DIi njegovog posla je kontrinuirano obilaženje Hrvatske, kada god može prespava kod kuće. Tamo ga čeka žena i dvoje dječice. Kolega Butković sve svoje obaveze obavlja diljem Hrvatske, dobar dio u Zagrebu i ima pravo na korištenje državnog stana. Boravište, prebivalište su sad termini koji su meni malo manje poznati jer godinama funkcioniram u Zagrebu i ne želim reći neku krivu stvar”, kaže.

O domu u Nazorovoj, koji je također dobio visoke račune:

“Dom u Nazorovoj kao i svi drugi subjekti koji su dobili neopravdano visoke račune trebaju povući pravne korake. Ova situacija se nije smjela dogoditi”, kaže.

O procjenama rasta cijene plina od 1. travnja:

“Ako ste primijetili proteklih mjeseci, svim procjenama pristupamo konzervativno i izbjegavamo ih jer je najgora moguća stvar koja se može dogoditi od strane nositelja izvrše vlasti je da na bilo koji način potiče paniku ili sudjeluje u kreiranju lažnih vijesti. Niti će biti pet puta niti će biti 100% veće cijene. Mi činimo sve da povećanje, nakon što do njega dođe, bude prosječno manje od onog koje se dogodilo u zemljama članicama EU”, rekao je.

Bačić: Frka Petešić nije protuzakonito postupio

Ponovno je govorio Branko Bačić, komentirao je izjavu Zorana Milanovića:

“Moram reći da je upravo završio sastanak vladajuće većine pa nisam ispratio što je rekao. Što se tiče kolege Frke Petešića, već smo to jako puno puta komunicirali. Ne vidim u čemu bi bilo potuzakonito postupanje Frke Petešića. Policija mora djelovati po zakonu, utjecaj izvršne i zakonodavne vlasti na policiju je neprimjeren, ona mora biti neovisna. Mislim da je i policija, barem iz medija, upoznata s predmetom Frke Petešića pa ako imaju dvojbe ili sumnje u zakonitost njegovog postupanja vlasna je da po tome postupi.

Neprimjereno je od predsjednika i bilo kog drugog da na neovisna tijela vrše neprimjeren pritisak. Moj je stav, da u ovom slučaju gopodin Frka Petešić nije protuzakonito postupio. Moje prvo pitanje, kada se ono u javnosti pojavilo oko boravišta i prebivališta Frke Petešića bilo je plaća li on zagrebački prirez ili onaj s Dugog otoka. To je sam iskomunicirao. Nedvojbeno je utvrđeno da plaća zagrebački prirez pa onda ja ne vidim što bi to bilo protuzakonito ako Frka Petešić nema u Zagrebu nekretninu u svom vlasništvu i ne znam kako bi mogao priajviti prebivalište.

Mislim da je i u zakonu o tome jasno dato do znanja, što je prebivalište, a što boravište i kada se može prijaviti boravište ako nisi cijele godine u mjestu prebivališta. Ja mislim da državni dužnosnici, koji su na mandat izabrani, i kojima je to privremeni posao i isto to vrijeme borave i u mjestu gdje žive, onda nema potrebe da prijavi boravište ako u Zagrebu ne provodi više od 180 dana godišnje. Ja sam na Korčuli i velik dio svog rada obavljam tamo i tamo sam prijavljen i tamo mi je i boravište”, rekao je.

Bačić: “Često puta građani nisu u pravu”

Komentirao je i slučaj s Jandrokovićem:

“On je rekao da to nije njegov kum, nego poznanik. Ja svakodnevno dobivam prijave građana da su nekako zakinuti. Na meni je i zbog toga sam i izabran i na svakom dužnosniku da pomognu tom građaninu, neovisno na gradaciji poznanstva.

Ja sam i tijekom dana primio nekoliko pisama i rekao sam svom tajniku da sukladno tim pismima, uputi na one adrese koje traže građani. Često puta nisu u pravu, ali nekada jesu. Na nama je da pokušamo na određeni način pomoći da se situacija rasvjetli, ne mislim da je to intervencija, pogotovo ne intervencija da se napravi nešto suprotno zakonu”, veli Bačić.

“To nije miješanje u posao, zamoliti da se utvrdi o čemu se radi. Ni na kraj pameti Jandrokoviću nije bilo da bilo koje državno tijelo pogoduje njegovom poznaniku nego da se ispita situacija i tu završava bilo kakav pokušaj intervencije”, dodaje.

Što se tiče situacije s ministrom Banožićem, kaže kako misli da je on prilično argumentirao na sve odgovorio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.