Plenković o Milanoviću: To je puzajući državni udar

Vijesti 29. lis 202116:03 > 18:43 1 komentar
Grgo Jelavic/PIXSELL/ilustracija

Nakon što je ministar obrane Mario Banožić zatražio smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja, te nakon žestoke reakcije predsjednika Zorana Milanovića na to, sve je komentirao premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Dubrovniku na Danima hrvatskog turizma.

Premijer se na početku osvrnuo na Dane hrvatskog turizma. Govorio je i o protekloj turističkoj sezoni, koju je nazvao vrlo uspješnom.

“Učinili smo maksimum po pitanju trajanja srca sezone. Kada je riječ o očuvanju radnih mjesta, u ogromnom iznosi, imajte na umu, dosad su ukupni troškovi covida 40 milijardi kuna. Mi smo dali 5 milijardi kuna za djelatnosti u turizmu ili usko povezane s turizmom, to su sredstva za 190.000 radniak koji su iz proračuna dobili plaće ili su na drugi način bili omogućeni da prebrode ovu krizu”, rekao je.

Dodao je i kako je današnji sastanak bio vrlo uspješan.

“EK je danas u pismenoj proceduri donijela odluku o sredstvima za sanaciju šteta od potresa na Baniji. Hrvatskoj će biti odobreno 319 milijuna eura za Baniju, a oko 40 milijuna eura avansa će biti uplaćeno u proračun uskoro. Ukupno milijarda eura ide za Zagreb i Baniju za sanaciju štete od potresa”, kaže.

“Očito je da se jugo preselilo u Slavoniju”

“Ja nisam ništa od toga vidio, a što sam kratko vidio rezime, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika republike. Ovo se može slobodno nazvati puzajućim državnim udarom. Nedopustiti ministru obarane na prisezi vojnika da govori je nešto bez presedana. Očito da se jugo preselilo i u Slavoniju, ja ne znam je li tamo danas bio posebno težak dan. Ponovno ponašanje suprotno zakonu predsjednika republike je nedopustivo. U zadnjih godinu dana predsjednik države je kršio zakone, Zakon o sudovima, Zakon o obrani.

On flagrantno krši zakone. Imamo najmanje tri primjera njegovog nezakonitog ponašanja. Mi smo usuglasili 9. studenog održati i Vijeće za obranu i za nacionalnu sigurnost jer moramo vidjeti kako usuglasiti bitno različite stavove o vladavini prava. On je danas osnažio položaj ministra obrane u ovoj vladi, Banožić je od danas jači ministar nego što je bio do jučer. Ova vlada će imati većinu sigurno do 2024. Banožić će biti ministar dok god ova Vlada ima većinu. Ja najavljujem taj sastanak, a onda ćemo vidjeti”, rekao je.

“Ovo je nezakonito ponašanje”

Komentirao je i situaciju s Robertom Hranjom:

“Moram točno vidjeti što je bilo s Hranjom, ali pritisak koji Milanović radi na njega, koji je imenovan i uz moj supotpis… Ja kad dođem u Zagrebu ću vidjeti što se dogodilo. Zasad ne želim ići do kraja. Nema pritiska, ovo je nezakonito ponašanje. Upozoravam TV kuće da te lažne teze o prepirki miču iz etera. Ja vam govorim ono što želim poručiti građanima”, rekao je.

“Ako se netko ponaša nezakonito, ministru obrane da na ovakav način oduzme pravo govora pa to je nečuveno. Pa što je to? Je li to nekakvo privatiziranje vojske?”, rekao je na pitanje da pojasni je li predsjednika optužio za državni udar.

“Što on bude više napadao Banožića, to će Banožić biti jači ministar. HV ima sve veći proračun u oba mandata moje vlade, vraćamo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin. Sa svime što smo napravili za status vojnika, nabavu naoružanja, borbenih aviona, to je projekt moje vlade, to je naša odluka, nije to napravila neka vlada.. on se nabacuje po HDZ-u. Da, HDZ je taj koji će HV-u osigurati sposobnost da ćemu takvu silu koja će odvraćati sve pretenzije prema našem teritoriju”, veli.

“Sedam milijardi je proračun MORH-a. Naša pozicija je respekt prema HV-u, nije tu vlada ta koja generira konflikt”, dodaje Plenković.

“Nema prepirki”

“Mi imamo toliko važnih tema, a ako se netko ima vremena baviti s ovakvim stvarima to nije prepirka nego ogromna razlika između bitnog i nebitnog, zakonitog i nezakonitog”, rekao je premijer.

“Ja sam neki dan rekao, je li jugo ili južina, to je ozbiljan problem i to ne naš problem. Nema prepirki oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Postoji procedura i nominiranje kandidatiknje, a ne nezakonito forsiranje kandidatinje u nezakonitoj proceduri. To nije prepirka. Kažem svima da pogledaju činjenicama u oči. Je li HDZ blokirao Dobronića? Nije. Na kraju smo donijeli odluku i podržali ga. Nismo isključivi, za dogovor smo. U konačnici, Hranj je imenovan zajednički. Šef obavještajne agencije također. Moramo to raščistiti, nema prepirka, ima zakonit pristup”.

Treba li Hranj podnijeti ostavku?

“To moram sve vidjeti što je bilo. Ja ne mogu imati telepatiju o tome što se događa u Požegi dok sam ja ovdje”, rekao je.

O mogućem opozivu predsjednika Zorana Milanovića:

“Rekao sam vam na prvu, ovako iz ovoga što vidio o ovoj tiradi danas”, rekao je.

Događanja u Požegi 

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja “zbog nepoštivanja Zakona o obrani” i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

Predsjednik Zoran Milanović poručio mu je nakon toga, među ostalim, da je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na svečanoj prisezi ročnika u Požegi.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare