Plenković: Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda zbog cijene energenata

Vijesti 16. lis 202112:07 > 14:16 6 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da sad kad je osiguran novac za gospodarski oporavak nakon koronakrize, Vlada neće dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata, a ako one budu i dalje eskalirale, na raspolaganju su im i dodatni alati za kalibriranje njihovih cijena.

“Predstavljaju se nacrti strateških dokumenata, pokrenuli smo pregovore s Europskom komisijom”, rekla je Marija Vučković i objasnila koji su sve projekti predstavljeni.

Komentirajući rast cijene goriva i utjecaj na industriju rekla je: “I poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji.”

Premijer je čestitao ministrici na organizaciji događanja. “Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecat će na poljoprivredenu proizvodnju i zato o tome treba voditi računa”, rekao je.

“Reagirali smo munjevito”

Komentirajući cijene goriva i odluku Vlade rekao je:

VEZANE VIJESTI

“Svi razgovori s kolegama u EU svode se na temu što se radi s plinom, strujom, koje se mjere poduzimaju… Glede plina i struje stabilni smo. Glede cijena naftnih derivata, tržište nam određuje cijenu goriva u potpunosti.”

Istaknuo je da Vlada do sada niti jednom nije posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

No, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu.

“Procijenili smo kao Vlada ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i financijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva itd., nećemo dopustiti dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela, reagirali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena”, kazao je.

“Proizvođači plina i nafte dižu cijene ovisno o tome kakva je situacija s HDZ-om, isključivo radi toga se događa. Da nije HDZ-a, ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD-u, ni u Europi”, dodao je sarkastično.

Na upit što će Vlada poduzeti za mjesec dana, premijer je rekao da će se o tome razgovarati za tri i pol tjedna, napomenuvši da s ograničavanjem cijena naftnih derivata kroz manji prihod od PDV-a, dio tereta snosi i državni proračun.

“Nepotrebni prosvjedi pred domovima”

Komentirajući prosvjede pred domovima članova Stožera, Plenković je rekao: “Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kad je Vlada djelovala odgovorno, fino, osjetljivo dok su druge države mjesecima zatvarale sve. Ne vidim koji je to trenutak koji nekoga pikne da on sad mora ići kod Beroša ili Markotić doma, ništa mi od toga ne djeluje racionalno.”

“Do terorističkog napada lani, mi smo svi bili “na izvolite”. Gdje su to bile dramatične barikade? Mi smo mala, kulturna zemlja, nismo mi divlji. Nije hrvatski narod nasilan, nisam to primijetio, ovo su iznimke. Ima puno gorih situacija”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare