Vještakinja: ‘Dinamo je i prije Mamića imao 350 milijuna kuna duga’. Odvjetnica: ‘Mamić ga je spasio’

Vijesti 18. ruj 202316:03 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Osijeku ispitivanjem svjedoka i financijske vještakinje danas je nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću i suoptuženima za izvlačenje još gotovo 161 milijuna kuna iz Dinama. Taj je novac, tvrdi USKOK u optužnici, izvučen preko lažnih menadžerskih faktura.

Taj tijek novca analizirala je financijska vještakinja Ksenija Špoljarić, koja, međutim, nije utvrđivala osnovanost uplata. Nije, kaže, provjeravala i je li novac doista isplaćivan.

Zanimljivo je da je vještakinja navela kako je Dinamo u svibnju 2002. imao gotovo 354 milijuna kuna dugova, a obrana primjećuje kako ranija uprava kluba iz Maksimirske koja je to dugovanje evidentno napravila, nikada nije bila pozvana na odgovornost. U oba postupka sudi se samo Zdravku Mamiću, kao izvršenom dopredsjedniku te Damiru Vrbanoviću koji je bio direktor Dinama.

Podjela novca od transfera

Iskaz je danas dao i Daniel Šarić, bivši nogometaš iz čijeg je transfera, prema USKOK-ovoj optužnici, također izvučen novac. On je izjavio da je imao ugovor s Dinamom o podjeli obeštećenja od transfera. Nije se mogao sjetiti je li u pitanju bio omjer 50:50 ili 60:40, no zna da je većina iznosa, nakon što je otišao u Panathinaikos plaćena.

“Dinamo mu je dugovao dio iznosa, pa sam podnio tužbu, no nakon toga su mi ponudili nagodbu i gotovo sve isplatili. S Mamićem nisam imao nikakav poseban ugovor i tek sam kasnije doznao da mi je dio trransfernog obeštećenja on platio s nekog svog računa”, svjedočio je Šarić.

Mamić traži novo vještačenje

Šarićev menadžer Predrag Rački izjavio je također da mu je novac za posredovanje plaćao Dinamo. “Novac je dolazio s nekog računa u Austriji ili tako nešto, a osim ovog transfera Daniela Šarića ja sa Zdravkom Mamićem nisam imao nikakvih drugih poslova”, naveo je.

Nakon iskaza vještakinje odvjetnici Zdravka Mamića i sportskog menadžera Nikkya Vuksana zatražili su dodatno vještačenje u kojem bi utvrdila ukupna šteta za Dinamo, ali i navelo precizno za što je isplaćivan novac s Dinamovog računa. USKOK se tom prijedlogu usprotivio.

Dinamo je bio dužan Mamiću?

“Vještačenje pokazalo da je na računu Zdravka Mamića bilo puno više novaca nego što USKOK tvrdi, odnosno da je imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu i da je potraživanje Mamića prema Dinamu bilo znatno veće nego Dinamovo prema njemu te da bi Dinamo i dalje bio Mamiću dužan milijune kada bi se to ‘prebilo‘.

Mamić je po dolasku u Dinamo zatekao ogromno dugovanje, a danas je vještakinja rekla da je klub na dan otvaranja stečaj 6. svibnja 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna, što smatramo abnormalnim iznosom za tu godinu. U ovom predmetu se radi o zamjeni teza. Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. Stvarno ne znam zašto idemo u ovaj postupak, jer spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK”, rekla je nakon ročišta odvjetnica Ksenija Vržina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!