Vlada: Obavezno testiranje važno za povećanje zdravstvene sigurnosti

Vijesti 15. stu 202116:43 0 komentara
JACK GUEZ / AFP / Ilustracija

U utorak na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio.

Obvezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, uvodi se s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, priopćili su iz Vlade.

U skladu s odlukom Stožera, napominjemo da će od utorka 16. studenoga svi zaposlenici Vlade, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija morati  za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19. Jednako vrijedi i prigodom sudjelovanja ili praćenja sjednica Vlade i svih Vladinih događanja koja se održavaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ili drugim državnim i javnim prostorijama, poručuju iz Vlade.

Cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od virusa

I ovom prigodom naglašavamo da je cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa, osobito od težih oblika bolesti. Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe, dodaju.

U proteklim tjednima u Hrvatskoj je zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom i nadamo se da će se građani cijepiti u što većem broju kako bismo postigli što veći stupanj zaštite i što prije se vratili životu bez restrikcija. Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozivamo sve sugrađane kojima je od primanja posljednje doze proteklo 6 ili više mjeseci da pristupe docjepljivanju tzv. booster dozom, osobito one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani, kako bi se produljilo trajanje zaštite, piše Vlada u priopćenju.

Također, uz cijepljenje, važno je nastaviti pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera kako bismo prevenirali širenje zaraze i na taj način zaštitili svoje, ali i tuđe zdravlje, napominju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!