Vrhovni sud protiv odluke sudaca o izborima: “To je temelj demokracije”

Vijesti 12. sij 202412:23 1 komentar
Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatski suci ponovno su na korak do bijelog štrajka. Podnijeli su pritužbu Europskoj komisiji na rad Vlade jer su im plaće, tvrde, neprimjerene u odnosu na funkcije koje obavljaju. Podsjećaju da unatoč najavama Zakon o plaćama nije usvojen u obećanom roku.

Glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Ivana Bilušić u utorak je poručila Vladi da imaju tjedan dana za ispunjenje zahtjeva sudaca. Istaknula je da, ako kroz tjedan dana ne bude konkretne poruke, razmatrat će točan datum mjera upozorenja i kako, kao i kojem obujmu, bi se one provodile.

Premda su određeni koeficijenti i plaće prošle godine povećani, traže da se donese cjeloviti Zakon o plaćama koji su im obećali do kraja prošle godine.

O najavi sudaca da bi jedna od mjera moglo biti nesudjelovanje u izbornom procesu, oglasio se Vrhovni sud RH. Smatraju da su izbori temeljni demokratski proces pa stoga suci svoje zahtjeve trebaju ostvariti na drugi način.

Priopćenje glasnogovornika suca Željka Pajalića prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koji je po službenoj dužnosti i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, u povodu najave Udruge hrvatskih sudaca (UHS) da će u okviru pregovaračkog postupka s Vladom RH pokrenuti “mjere” od kojih se jedna odnosi na nesudjelovanje sudaca u radu izbornih povjerenstava, ističe da ne podržava takvu namjeru.

Bez obzira na to što predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske također smatra da Vlada Republike Hrvatske mora ispuniti obećanje koje je prošle godine dano UHS-u o sustavnom uređenja plaća sudaca, da ipak, u godini koja se naziva “superizborna”, nije društveno prihvatljivo da suci svoje opravdane zahtjeve nastoje ostvariti na ovaj način.

Naime, temelj demokracije je zakoniti izborni proces i stoga svoj opravdani interes suci u ovoj godini ne trebaju ostvarivati na način koji može ugroziti uredno održavanje izbora.”

Plenković: Imamo načina riješiti taj problem

Podsjetimo, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je u četvrtak da ne želi vjerovati da su suci u stanju kočiti demokratske procese i ne obavljati dužnost koja im je utvrđena kroz Zakon o izborima za Europski parlament.

Premijer Andrej Plenković u izjavi nakon sjednice Vlade u četvrtak rekao je da imaju alata kako riješiti i taj problem, ako se suci ipak odluče na bojkot izbora:

“Što se tiče prijetnji bijelim štrajkom ili nesudjelovanjem u izbornom procesu, promijenit ćemo zakon i to ćemo tako riješiti. Glupo je da demokratski proces ovisi o tome da bi netko htio iskoristiti takvu zakonsku odredbu. Suci su neovisni, stručni. Dugoročno moramo imati opciju da odredbe zakona koje se odnose na izbor zastupnika za Sabor i EP, moraju biti isti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare