Zagreb danas drugi najzagađeniji grad na svijetu

Vijesti 01. stu 202108:51 > 11:05 3 komentara
Marin Tironi / Pixsell/Ilustracija

U Zagrebu su i 1. studenoga povišene vrijednosti lebdećih čestica u zraku te je na drugom mjestu najzagađenijih gradova svijeta, prema podacima IQAir-a, švicarskog portala koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta.

Prema podacima IQAir-a Zagreb se danas nalazi na drugom mjestu među najzagađenijim gradovima u svijetu.

IQAir

Na zagađenje utječe promet i industrija te sezona grijanja. Tomu svemu pridonose i vremenski uvjeti, pa kada se na neko područje spusti magla, provjetravanje je slabije i veća je mogućnost za veće koncentracije lebdećih čestica.

“Da, promet i industrija utječu na rast onečišćenja. No, utječe i sezona grijanja. A svemu pridonose i vremenski uvjeti”, rekla je nedavno za Hinu profesorica Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu zamoljena za komentar kada se pokazalo da je Zagreb često na ljestvici zagađenijih gradova.

Kao i proteklih dana, najgori polutant u hrvatskoj metropoli su čestice PM 2.5, koje, su trenutno 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije, navodi se.

PM 2.5 ili fine čestice su lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, ili grijanja na drva ili ugljen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.