Zagrepčani koji žive u blizini Jakuševca više neće primati ekološku rentu

Vijesti 02. stu 202217:26 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Stanovnici Zagreba koji žive 500 metara od rubnih dijelova odlagališta otpada Jakuševec više neće dobivati naknadu za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine, odnosno razliku za nju.

Ova odluka donesena 2007. godine, kao i njena izmjena iz 2013. godine, na sjednici Skupštine Grada sljedećeg tjedna bit će stavljena izvan snage nakon što je zadnja rata po sklopljenim ugovorima dospjela i isplaćena u rujnu, piše tportal.hr.

vezana vijest

Podsjetimo, Grad Zagreb je u prosincu 2001. godine, u prvom mandatu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, donio spomenutu odluku, kolokvijalno zvanu i ekološka renta, a bilo je predviđeno da se provodi deset godina.

Do 1. travnja 2012. godine isplaćeno je 89,9 milijuna kuna, ali to nije bila konačna svota jer su neki potpisali ugovore i 2005. godine.

Naknada se nije dobivala po broju ljudi u kućanstvu, nego po kvadraturi nekretnine pa tko je imao više kvadrata, a bilo je i poslovnih hala, dobio je veću naknadu – neki su primili i više od milijun kuna.

Godine 2007. Grad je donio novu odluku prema kojoj više nije bilo vremenskog ograničenja za primanje naknade, a 2013. revidirana je podizanjem koeficijenta umanjenja tržišne vrijednosti s 0,15 na 0,30 te je vlasnicima koji su ostvarili pravo na naknadu za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine na temelju ugovora sklopljenih s Gradom priznato pravo i na isplatu razlike naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine zbog povećanja koeficijenta.

Isplaćeno 42,88 milijuna kuna

Grad je sklopio 245 ugovora na pet godina i u rujnu je stigla na naplatu zadnja rata. U pet godina isplaćeno je 42,88 milijuna kuna.

Sada se predlaže da se ta odluka i njena izmjena stave izvan snage jer su isplate obavljene, a i navode da je plaćanje naknade regulirano Zakonom o gospodarenju otpadom te njeno propisivanje više nije u nadležnosti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Nadalje, prilikom potpisivanja ugovora 2014. godine, Bandić je istaknuo da se odlagalište otpada zatvara 2018. i da uskoro počinje gradnja novog Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, a najavio je i premještaj sajma automobila na pogodniju lokaciju, u blizini autoceste, do kraja godine.

Rok za zatvaranje je produljen i nova vlast najavila je njegovo zatvaranje do kraja mandata.

vezana vijest

Od 2014. godine isplaćuje se i novčana naknada za umanjenu kakvoću življenja pored odlagališta otpada Prudinec – Jakuševec. Taj se zaključak isprva odnosio na vlasnike nekretnina i članove uže obitelji stanovnika Mičevca, Jakuševca i Hrelića. Na nju nisu imali pravo oni koji su primali naknadu koja se sada ukida.

Tri godine kasnije Grad je donio novi zaključak prema kojem pravo na naknadu imaju unuci, praunuci, braća i sestre, snahe i zetovi vlasnika nekretnine ako imaju ondje prijavljeno prebivalište prije 2017. godine. Naknada iznosi između 5500 i 6000 kuna godišnje, a prima je između 2000 i 2100 stanovnika tog dijela grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!