“Zarazna” širi COVID odjel jer imaju sve više pozitivnih hospitaliziranih

Vijesti 18. kol 202109:45 0 komentara
AFP/DENIS LOVROVIC

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" apelirala je na zagrebačke bolnice da im ne šalju druge bolesnike jer imaju sve više COVID-19 pozitivnih bolesnika, zbog čega su povećali kapacitete COVID odjela, piše u srijedu Večernji list.

Zbog povećanog priljeva odraslih COVID-19 pozitivnih bolesnika te otvaranja dodatnih smještajnih kapaciteta za COVID-19 pozitivne bolesnike, molimo da se do daljnjeg COVID-19 negativni bolesnici, koji ne zahtijevaju intenzivno liječenje, upućuju i zbrinjavaju u nadležnim zdravstvenim ustanovama prema mjestu stanovanja, piše u dopisu koji je zagrebačkim bolnicama odaslao zamjenik ravnateljice Infektivne Zoran Barušić.

U dopisu se napominje i da će Klinika za infektivne bolesti, poznatija kao “Zarazna”, primiti pacijente negativne na COVID-19 čije stanje zahtijeva intenzivno liječenje ovisno o raspoloživim smještajnim kapacitetima u danom trenutku te da su infektolozi iz klinike i dalje otvoreni za eventualne konzultacije.

Trenutačno su u Infektivnoj 33 COVID pacijenta i 44 non-COVID pacijenta.

Barušić je objasnio da je više COVID bolesnika počelo pristizati od 12. kolovoza i da su morali povećati kapacitete COVID odjela i na non-COVID odjel. Dodao je da su oboljeli od COVID-19 većinom necijepljeni, a među njima ima ozbiljno bolesnih ljudi u tridesetima, četrdesetima i pedesetima. Manji dio oboljelih koji su cijepljeni starije su osobe s komorbiditetima.

I u splitskom KBC-u u posljednja tri tjedna broj hospitaliziranih kontinuirano raste. Trenutačno ih je ondje više od 40, a na respiratoru trinaestero, doznaje Večernji list od Ive Ivića, šefa Klinike za infektologiju KBC-a Split u kojoj su svi hospitalizirani necijepljeni.

“U prosjeku tjedno bude hospitalizirano desetak pacijenata, uglavnom domaćih. Nešto je mlađih, ali većinom su to stariji pacijenti pa možemo reći da epidemija cirkulira među mlađima, a starije odvodi u bolnicu”, kaže Ivić.

“Od deset osoba na respiratoru, devet ih nije cijepljeno i bez komorbiditeta, a jedna je cijepljena i ima teške komorbiditete. Dakle, znanstveno i statistički jasno je da je cijepljenje jedina razumna stvar kojom se možemo zaštititi”, ističe ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U tom su KBC-u već počeli s dogovorima i pripremama za organizaciju u slučaju četvrtog vala. Pripremljeni su i za slučajeve zahvata na COVID pozitivnim pacijentima, imaju boksove za izolaciju, a za COVID pacijente mogu brzo aktivirati zelenu zgradu, u koju su uveli kisik, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!