Zbog suše u Brinju nemaju vode: “Ne znam bih li plakala ili bih se umivala”

Vijesti 22. lis 202222:27 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Zbog dugotrajne suše je u Brinju ponestalo vode. Crpke na izvorištu Žižići isključile su se zbog niske razine vode. Usto, otkaz je naprasno dala i direktorica Vodoopskrbe. Širom općine, poručuju nadležni, mještani iz 16 spremnika uzimaju pitku vodu.

U problemu su ipak farme, obrti i hoteli zbog višemjesečne suše. Pomoć je stigla iz državnih robnih zaliha, ali situacija je, kažu mještani – neizdrživa.

“Evo, dva dana je nije bilo, skoro tri dana, to je na kapaljku išlo ili ništa, tako da stvarno loše. Niti imamo neki rezervoar da se može uzeti ili neki kontejner, jer mi neki nemamo štedne tu. To je jako nezgodno, prvo za osobnu higijenu. Skupljam u flaši, baš je ružno”, kazala je Ankica Novak iz Brinja za RTL.

“Gdje da se operemo?! I onda kao počne vodica malo curiti pa zrak nabijaju, brojilo se vrti i nabijaju nam, morate sve platiti. A kako da se operemo sad, kako da legnem u krevet?!” pita se Zdenko Novak iz Brinja.

A zna li se do kada će ljudi biti bez vode? Na to pitanje nitko ne zna odgovor.

Koliko je situacija nezgodna, RTL se uvjerio u domaćinstvu u kojem živi majka s dvoje djece. Katarina Holjevac je ispričala koliko joj ova situacija komplicira život.

“Jako teško funkcioniramo. Borimo se kako znamo i umijemo. Vani imamo bačvu od 1000 litara koju sam kupila. Načelnik mi je obećao još jednu od tisuću litara. Spojila sam bačvu prirodnim padom na mašinu da mogu prat robu”, rekla je.

Svakodnevica, kaže, izgleda “tako da ti slabo dođe…” “Ne znam bih li plakala ili bih se umivala. Teško je, 21. je stoljeće, mi se peremo kao da smo prije 50 godina, sastavni dio života su nam kante, kanisteri, boce”, kazala je Holjevac i dodala da je kroz cijelo ljeto vodu imala ukupno 20 dana.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Mnogi privatnici su nagovijestili da će čak prestati s radom. Najavljuju se i otkazi za djelatnike jer se stvaraju gubitci”, rekao je načelnik Zlatko Fumić.

“Problem je jako teško riješiti jer su potrebne velike financije. Jedna mreža je stara preko 100 godina, a druga četrdesetak. Mreža je preko 300 kilometara, a naš proračun je mali”, dodao je.

Fumić je kazao da će pomoć tražiti od Hrvatskih voda i Vlade jer se radi o velikom novcu. “Nama bi za sanaciju mreže trebalo preko 50 milijuna kuna. Da dobijemo i 50 posto, ja bih bio zadovoljan. Čelnica Hrvatskih voda ovdje je dala otkaz prije 8 dana, zbog pritiska javnosti. Velika je hajka na nju, teško će se netko javiti na natječaj kad zna koliko je problem velik”, rekao je načelnik.

Dodao je da se sada radi jedan pomoćni bazen i kako se nada da će se time riješiti barem dio problema, no za to im treba 6 mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!