Zelena akcija: Izgradite česme, zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže

Vijesti 20. srp 202111:05 > 11:051 komentar
Unsplash/ilustracija

Zelena akcija u utorak je prosvjednim performansom u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike” pozvala lokalne vlasti diljem države da potaknu gradnju česmi u javnim prostorima gradova i tako svima osiguraju pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanje količine plastičnog otpada.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije su uz fontanu Manduševac na Jelačićevu trgu izveli performans kojim su naglasili važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca.

Svim gradskim vlastima poručili su kako je pravo na vodu ljudsko pravo te su ih pozvali na izgradnju česmi u javnim prostorima kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu pitku vodu bez štetne ambalaže.

Razvili su transparent s natpisom “1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” te postavili simbolične prikaze česmi. Na taj su način htjeli pokazati da je i manjim prostornim intervencijama moguće učiniti pitku vodu dostupnom u javnim prostorima.

“Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet”, poručili su iz Zelene akcije.

Objasnili su da besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže.

“Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna”, ističu u Zelenoj akciji.

Napominju da je voda u boci tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja, pri čemu se, iako je u Hrvatskoj relativno visoka stopa prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvara otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar