Željana Zovko: Hrvatska nije glavni put kretanja migranata prema Austriji

Vijesti 24. stu 202211:34 0 komentara

Hrvatska europarlamentarna zastupnica Željana Zovko gostovala je u Studiju uživo u kojem je komentirala obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Europarlamentarka kaže kako je jedna solidarnost potrebna, pogotovo od zemlje koja je doživjela agresiju kao Hrvatsku.

“Ne vidim nikakvih prijepora da im se ne bi trebala pružiti mogućnost da budu obučeni od najboljih i najsikusnijih, a to je Hrvatska vojska”, kaže Zovko.

Na komentar nekih oporbenih saborskih zastupnika da u obuci sudjeluje tek 15 članica Europske unije i da se Hrvatska ne bi trebala gurati u to, Zovko kaže u ovim trentutcima kad gledamo ovakvu agresiju, jednu vrstu terorizma nad slabijom državom, borbu Davida protiv Golijata, da je kršćanski i solidarno pokazati spremnost da se pomogne.

VEZANA VIJEST

Na pitanje ima li ikakve dileme oko pomoći Ukrajini u Europskom parlamentu, Zovko kaže kako EP čvrsto stoji na strani pomoći Ukrajini i na strani okončanja ovoga rata. “Čitava Europa prolazi kroz nekakvu žrtvu ukazujući na solidarnost kako se ne bi ponovili događaji iz Drugog svjetskog rata”, kaže Zovko i dodaje kako se ovdje uspostavlja jedan standard da se svim autokratima kaže dosta.

Rekla je i da sve zemlje koje se do sad nisu prilagodile i koje nisu našle načina da prilagode svoju proizvodnju i snabdijevanje energentima s nekih drugih izvora kao što je to napravila Hrvatska.

“Naš premijer  Plenković je imao viziju pa sad imamo LNG terminal i imamo snabdijevanje plinom iz drugih izvora”, rekla je Zovko i dodala kako Hrvatska je sad dio rješenja za sve članice EU-a.

Komentirala je i izjavu ministra unutarnjih poslova Austrije o mogućoj blokadi ulaska Hravatske u Schengen. Kaže kako je izjava bila nespretna i da je izazvala puno komentara.

“Hrvatska ispunjava sve uvjete i vidimo da je premijer Plenković s austrijskim kancelarom riješio sve prijepore i nadam se da u budućnosti neće biti ovakvih problem”, kaže Zovko i dodaje kako Hrvatska nije ta koja za Austriju može biti problem.

Objasnila je kako preko Srbije dolazi veliki broj izbjeglica koje legalno slijeću u Beograd zbog postojećeg sistema bezviznog režima s nekim država i napominje da na taj način dolaze na granice Europske unije.

“To je jedan problem koji se mora rješavati između Srbije, Mađarske i Austrije jer se tim putem vrše ti migrantski tokovi jer Hrvatska nije glavni put kretanja migranata koji je sad veliki i aktualni problem za Austriju”, rekla je.

Komentirala je i proširenje Europske unije.

Rekla je i kako je EP poslao poruku zemljama Zapadnog Balkana kako se trebaju ponašati ako žele ući u Europsku uniju. “Bilo bi izuzetno neozbiljno ne prihvatiti pruženu ruku i ne pogurati i ne praviti kompromise i ići prema Europskoj uniji”, rekla je Zovko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!