Žena HDZ-ovca privedenog zbog obiteljskog nasilja: Ne da mi djecu, novac je trošio na kocku

Vijesti 28. sij 202413:48 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Bivši šef Zavoda za socijalni rad u Požegi pušen je iz istražnog zatvora nakon prijave za nasilje u obitelji i sada ne dopušta supruzi da viđa njihovu maloljetnu djecu.

Telegram je razgovarao sa suprogom koja je Potočanca prijavila za obiteljsko nasilje. Ona kaže kako joj je tek prije nekoliko dana dopustio da preuzme najmlađe dijete koje je nedavno navršilo godinu dana, a ostala djeca još su kod njega.

“Došla sam pred našu obiteljsku kuću, preuzeti djecu kako sam suprugu i najavila. Otvorio je vrata, u hodniku je bila i njegova odvjetnica koja mi je rekla da s djecom mogu razgovarati, ali da ih ne mogu dobiti. Nakon toga u dogovoru s mojom odvjetnicom Anom Čulo zvala sam policiju, no nisu htjeli doći. Bila sam uporna, na kraju su ipak došli, kasnije je stigla i krim policija u civilu. Ušli su u kuću, razgovarali s Potočancem, izašli i rekli kako ništa ne mogu učiniti jer ne postoji sudska odluka o skrbništvu nad djecom. Zvala sam Centar za socijalnu skrb u Virovitici, koji je nadležan za slučaj, ali nitko se nije javljao. Otišla sam kući bez djece”, ispričala je Telegramu Antonija Potočanac.

Policija ne može postupati jer nema sudskog rješenja o skrbništvu, ne može mu zabraniti slanje sms poruka (supruga kaže da ima dana kada ih stiže i desetak) jer, objašnjavaju, za kazneno djelo nametljivog ponašanja potreban je vremenski kontinuitet od minimalno 15 dana. Supruga tvrdi da se njen život pretvorio u noćnu moru.

Optužuje ga za psihičko nasilje i tvrdi da je bila izvrgnuta ponižavanju i osobito ekonomskom nasilju. Dva lokalna medija (ona tvrdi da za jedan piše prijatelj njenog supruga, u drugom radi sin žene koju je Potočanac zaposlio u Centru za socijalnu skrb) pokušala su relativizirati takvu vrst obiteljskog nasilja pa su otvoreno stala na njegovu stranu i pisala kako je prestrogo kažnjen, jer eto, pritvoren je, a nije bilo fizičkog nasilja.

Ekonomsko nasilje

Kaže kako je ključni razlog zbog kojeg je odlučila napustiti muža i s djecom otići u iznajmljeni stan ekonomsko nasilje kojem je godinama bila izložena. Sav novac trošio je na kocku, njoj bi davao dvjestotinjak eura mjesečno, pa bi čak i od tog iznosa tražio da mu dio vrati. Uzimala je hranu u trgovini ”na teku”, jer nije imala od čega platiti, pa bi joj davali robu i dug zapisivali u bilježnicu.

Nakon nekog vremena, s obzirom da suprug nije plaćao i ta je mogućnost prestala. Dalje tvrdi kako joj je pomagala njena rodbina, prodavala je nakit, odjeću, samo da djeci ima za hranu. Zato je, kaže, 27. prosinca prošle godine spakirala djecu i rekla da odlazi, a sutradan sve prijavila policiji.

U razgovoru za Telegram kaže kako je suprug imao njenu bankovnu karticu i pin i raspolagao novcem koji je ona zarađivala. “Kad je završio u pritvoru, dobila sam izlistanje svog računa i ostala šokirana s dvije neugodne činjenice: svako malo na moj tekući račun stizale su uplate zaposlenikâ Centra za socijalnu skrb, s nemalim iznosima. Taj novac podizao je moj suprug”, govori.

Saznala je, tvrdi, i da su njegova kreditna zaduženja veća od 166.000 eura. “To kreditno zaduženje nije odlazilo na gradnju i uređenje kuće ili kupnju nekretnina”, kaže. I dodaje da je taj ogroman novac samo dug prema bankama, a da ne zna koliki su njegove privatne posudbe.

Potočanac odbio razgovor

Centar ima 60 dana na raspolaganju da donese mišljenje. Tek tada moguć je redovni sudski postupak razvoda braka što se može razvući i na nekoliko mjeseci.

Vjekoslav Potočanac odbio je razgovor. Poslao je Telegramu kratku SMS poruku u kojoj je napisao: ”Mogu potvrditi da su u kući u utorak bile dvije ophodnje policije. Radi zaštite interesa djece i njihovih prava i stresa koji prolaze molim i apeliram da ih se maksimalno zaštiti jer svaki novi napis im je dodatni stres koji prolaze. Sve dalje vezano za to imate u policijskom izvješću. Ponavljam, nemam više komentara radi zaštite interesa svoje djece.’’

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!