Koje voće i povrće sadrži najviše pesticida?

Zdravlje 08. tra 202213:38 > 13:40 3 komentara
voće, povrće, trgovina, dućan
Unsplash/Ilustracija

Zdrava, uravnotežena prehrana mora uključivati svježe voće i povrće. No, novo istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da više od 70% neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.

EWG također navodi da neko voće i povrće sadrži znatno više pesticida nego druge vrste i grupa stoga svake godine objavljuje popis proizvoda koji sadrže najveću koncentraciju pesticida.

VEZANE VIJESTI

“Prljavih 12”, kako ih grupa naziva, odnosi se na 12 vrsta voća i povrća koje su najviše kontaminirane pesticidima. Istraživanje se temelji na najnovijim podacima prikupljenim na gotovo 45.000 uzoraka proizvoda koje su testirali američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) i američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Kako bi se oponašali stvarni uvjeti, ministarstvo poljoprivrede opere proizvode prije testiranja, kao što to učine i potrošači kada kupe takve namirnice.

Sydney Swanson iz EWG-a rekla j da su podaci pokazali da je više od 90% testiranih jagoda, špinata, jabuka, grožđa, trešnji bilo pozitivno na dvije ili više vrsta pesticida.

Zdravstvene opasnosti koje prijete nakon konzumacije takvih namirnica ovise o vrsti kemikalije, ali navodi se da se mogu javiti ozbiljnije posljedice od obične iritacije očiju i kože.

Kako se zaštititi?

Prije konzumacije, voće i povrće potrebno je najprije dobro oprati. Nemojte koristiti sapun, tekućinu za pranje posuđa ili slične proizvode; obična voda je najbolja opcija, piše Eat this.

“Voće i povrće mogu apsorbirati sapun i deterdžente za kućanstvo čak i kada se temeljito isperu te se osoba može razboljeti”, objašnjavaju iz američke Uprave za hranu i lijekove.

Na popisu “prljavih 12”, odnosno popisu voća i povrća koja sadrže najviše pesticida su:

 1. Jagoda
 2. Špinat
 3. Kelj i zelje
 4. Nektarine
 5. Jabuke
 6. Grožđe
 7. Paprika
 8. Trešnje
 9. Breskve
 10. Kruške
 11. Celer
 12. Rajčice

Čiste namirnice

S druge strane, postoji i popis “čistih 15”, odnosno popis namirnica koje se smatraju čistim i koje sadrže znatno manje pesticida. To su:

 1. Avokado
 2. Slatki kukuruz
 3. Ananas
 4. Luk
 5. Papaja
 6. Slatki grašak (smrznuti)
 7. Šparoge
 8. Medna dinja
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Gljive
 12. Dinja
 13. Mango
 14. Lubenica
 15. Batat

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare