Čvor na štitnjači: Uzrok, simptomi i kako se ovaj zdravstveni problem tretira?

Zdravlje 29. tra 202215:24
Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/technology-computer-keys-health-7089288/

Čvor na štitnjači je nakupina čvrstih tvari ili tekućine u kvržici štitnjače, a pojavljuje se kod žena i muškaraca. Najčešće se otkrije tek na pregledu ultrazvukom.

Iako zvuči zastrašujuće, čvorovi su u većini slučajeva potpuno bezopasni, dok samo rijetki budu kancerogene tvorevine. Liječenje će ovisiti o više faktora.

Što uzrokuje čvor na štitnjači?

Nekada će se štitnjača sama od sebe povećati te će se kao posljedica napraviti jedan čvor ili više njih. Čvor se češće pojavljuje kod osoba kojima netko u obitelji ima čvorove ili kod osoba koje ne unose dovoljno joda u tijelo. Jod je važan za normalno funkcioniranje štitnjače i proizvodnju hormona štitnjače. Osim ova dva razloga, na pojavu čvorova na štitnjači mogu utjecati i hiperplastična koloidna guša, ciste na štitnjači, tireoiditis (kronična upala štitnjače) te adenomi štitnjače. Čvor na štitnjači je češći kod starijih osoba te kod žena, kao i kod osoba koje su često izložene zračenju glave i vrata. Dobra vijest je da je samo oko pet posto čvorova na štitnjači kancerogeno.

Čvor na štitnjači – simptomi

Čvor na štitnjači ne izaziva nikakve simptome i osoba može imati čvor ili više njih da ni ne zna da postoje. Čvor na štitnjači se najčešće otkrije slučajnim pregledom. Ipak, ako je čvor veći ili postoji više čvorova mogu se pojaviti:

· oticanje na vratu

· bol u vratu

· kratkoća daha

· problemi s gutanjem

· promukli glas

vezana vijest

Čvor na štitnjači može biti hladan ili vruć, ovisno o tome proizvodi li hormone ili ne. Jednako tako, ako štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona, mogu se pojaviti i dodatni simptomi koji upućuju ma to da nešto nije u redu. Neki od ovih simptomi su: umor, suha koža, gubitak kose, tanka kosa, depresija, loša koncentracija, neispravni otkucaji srca, smanjenje apetita

Kako se čvor na štitnjači dijagnosticira?

Kod pojave bilo kakvih simptoma ili nelagodnosti treba što prije posjetiti liječnika. Čvor na štitnjači se nekada može napipati dok će češće biti potrebno napraviti ultrazvuk kojim se može vidjeti veličina te sastav čvora. Predlaže se izvaditi i hormone štitnjače kako bi se eliminirali ostali problemi, a u nekim slučajevima će trebati napraviti i biopsiju tankom iglom kako bi se utvrdilo je li čvor kancerogen.

Čvor na štitnjači kod djece

Kod otkrivanja čvora na štitnjači kod djece postupak je isti kao i kod odraslih. Prvo se radi ultrazvuk kojim se određuje jesu li nužne dodatne pretrage. U određenim slučajevima će trebati ponoviti ultrazvuk ili napraviti biopsiju. Ako je čvor kancerogen, dolazi do operacije i

vađenja štitnjače, a nekada i limfne žlijezde. Nakon operacije dijete uzima lijekove koji obavljaju funkciju štitnjače u tijelu, a po preporuci liječnika i suplement kalcija.

Kako se tretira čvor na štitnjači?

Samo liječenje ovisi o vrsti čvora te njegovoj veličini, a može uključivati samo promatranje i redovne kontrole, uzimanje radioaktivnog joda, hormonalne terapije ili operaciju kojom se uklanja štitnjača.

Prirodno liječenje čvora na štitnjači

Provedeno je malo istraživanje na 34 ispitanika koja su tri mjeseca uzimali točno određene doze kapsula spiruline, kurkumina i tamjanovog drveta (Boswellia) te im je u tri navrata rađen ultrazvuk. Pokazalo se kako se pacijentima smanjila štitnjača već nakon šest tjedana. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ovo potvrdilo te se ne preporuča uzimanje navedenih suplemenata na vlastitu ruku.

Općenito za zdravlje štitnjače je važna i hrana bogata jodom, cinkom, selenom te omega-3 masnim kiselinama. U dogovoru s liječnikom se mogu uzimati i određeni prirodni lijekovi za štitnjaču.

Zaključak

Čvor na štitnjači je česta, normalna pojava, posebno kod žena i starijih osoba. Najčešće se radi o bezopasnoj tvorevini koja se otkriva slučajno, dok tretiranje ovisi o samoj veličini i ozbiljnosti čvora. Najbolja prevencija su redoviti pregledi kod endokrinologa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar