Najnovije istraživanje otkrilo novi simptom covida koji se često javlja

Zdravlje 03. sij 202414:13 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Gubitak okusa i mirisa bili su glavni pokazatelji zaraze covidom, ali kako se novi soj, poznat kao JN.1 sve više širi u Velikoj Britaniji, umjesto toga počinju se javljati i drugi simptomi.

Najnovije istraživanje Ureda za nacionalnu statistiku, temeljeno na uzorcima od više od 27.000 ljudi, koji su ispitani između 7. i 13. prosinca, otkrilo je da je gubitak mirisa ili okusa prijavljen samo kod 3 posto, odnosno 2 posto ispitanika, prenosi Danas.rs.

Kašalj ostaje uobičajeni pokazatelj (gotovo kod 23 psoto), a curenje nosa ili kihanje najčešće je prijavljen simptom (31 posto), ali su pojedinci također prijavljivali glavobolje (20 posto), slabost ili umor (skoro 20 posto), bolove u mišićima (gotovo 16 posto) i bol u grlu (13 posto).

Pored toga, iznenađujuće česti simptomi koji su se pojavili su problemi sa spavanjem i briga ili anksioznost, oba simptoma prijavljena su kod oko 10 posto ispitanika.

Najnoviji podaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) navode da je procijenjena prevalencija koronavirusa u Engleskoj i Škotskoj do 13. prosinca 4,2 posto, što znači da bi otprilike jedna od 24 osobe mogle biti pozitivne na covid u ovom trenutku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!