U Francuskoj nije utvrđena veza između miokarditisa i Pfizerova cjepiva

Zdravlje 30. tra 202122:58
Cijepljenje, cjepivo protiv covida-19
Izvor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Pet slučajeva miokarditisa otkriveno je u Francuskoj kod osoba cijepljenih protiv covida-19 Pfizer/BioNTechovim cjepivom, ali za sada nije utvrđeno da je bolest povezana s cijepljenjem, objavile su u petak zdravstvene vlasti.

“Do danas u Francuskoj je prijavljeno pet slučajeva” miokarditisa, upale srčanog mišića, kod osoba koje su primile cjepivo američkog i njemačkog laboratorija (Comirnaty), navela je nacionalna agencija za sigurnost lijekova ANSM u svom tjednom praćenju cjepiva protiv covida-19.

VEZANE VIJESTI

“Za sada podaci koji su dostupni ne daju dovoljno elemenata da bi se donio zaključak o ulozi cjepiva, ali ipak predstavljaju potencijalni znak na oprez oko sigurnosti tog cjepiva koji se mora pratiti”, naglašava agencija.

“Izvješća o miokarditisu kod mladih muškaraca u Izraelu nakon druge doze cjepiva Comirnaty navela su regionalne centre za praćenje sigurnosti lijekova na oprez  a nadzorni odbor ANSM-a da ponovo analizira podatke o slučajevima miokraditisa i mioperikarditisa” koji su prikupljeni u Francuskoj, pojašnjava agencija.

Neželjeni učinci bit će posebno praćeni i dijelit će se na europskoj razini s Europskom agencijom za lijekove (EMA), dodaje ANSM.

To međutim ne znači da je doveden u pitanje zaključak da koristi cjepiva nadmašuju rizike, ističe agencija.

Ukupno je od početka cijepljenja Pfizer/BioNTechom analizirano 16.030 nuspojava, većinom očekivanih i blagih, poput bola na mjestu uboda ili glavobolje, na više od 13,660.000 ubrizganih doza od 22. travnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar