Upala dojke: Uzrok, simptomi i kako se točno liječi mastitis?

Zdravlje 29. pro 202009:05 > 09:07
Izvor: Morguefile

Upala dojke naziva se još i mastitis, a radi se zapravo o upali tkiva dojke koja nekad uključuje i infekciju. Upala se može prepoznati po bolovima u dojkama, oteklinama, crvenilu i toplini, a može biti praćena i povišenom tjelesnom temperaturom.

Upala dojke se najčešće pojavljuje kod žena koje doje, ali može zahvatiti i sve druge žene, kao i muškarce. Mastitis se liječi antibiotikom, a pomoći mogu i neki kućni pripravci.

Zašto dolazi do upale dojke?

Do upale dojke kod zdravih žena koje ne doje dolazi rijetko, a rizična skupina su žene i muškarci koji imaju oslabljeni imunitet, dijabetes ili kronične bolesti. Kod ove skupine može doći i do kroničnog mastitisa. Upala dojke se kod žena ili muškaraca može pojaviti zbog oštećenja bradavice, pušenja jer sastojci cigareta mogu oštetiti tkivo dojke, a može se pojaviti i kod žena koje imaju implantate.

Kod žena koje doje do upale dojke dolazi kada bakterija iz usta dojenčeta ili kože uđe u mliječni kanal kroz pukotinu na bradavici. Drugi razlog koji uzrokuje upalu dojke je mlijeko koje ostaje u dojkama, odnosno koje nije izdojeno do kraja, a to onda vodi do začepljenosti mliječnog kanala. Ova infekcija se većinom događa mjesec do tri mjeseca nakon rođenja djeteta.

Upala dojke se može pojaviti kod žena koje su je već imale za vrijeme dojenja, kod žena koje imaju bolne ili ispucale bradavice te kod nošenja preuskog grudnjaka što utječe na protok mlijeka. Osim toga, mastitisu pogoduju i stres, umor, loša prehrana i pušenje.

Koji su simptomi upale dojke?

Simptomi mastitisa se mogu pojaviti iznenada i na jednoj dojci, a uključuju:

• Osjetljivost dojke na dodir
• Naticanje dojki
• Zadebljanje tkiva dojke ili kvržica na dojki
• Bol za vrijeme dojenja
• Promjena u boji bradavice
• Crvenilo kože
• Bol u tijelu
• Temperatura veća od 38°C

Može li se upala dojke spriječiti?

Kako bi se mastitis izbjegao, potrebno je paziti na nekoliko stvari kod dojenja. Prije svega, važno je mlijeko do kraja izdojiti, ali i dojiti jednako s obje dojke, paziti na prehranu, smanjiti ili prestati pušiti te pravilno njegovati dojke. Važna je i sama higijena ruku, ali i unošenje dovoljno tekućine svaki dan.

Kako se dijagnosticira upala dojke?

Upalu dojke liječnik će prepoznati samim pregledom dojki ili ispitivanjem simptoma. Ako u dojci postoji kvržica, bit će potrebno napraviti ultrazvuk kako bi se otkrilo o čemu se radi. Ovdje se može raditi o apscesu, odnosno nakupini gnoja koja se uklanja kirurški. Također, možda će biti potrebno uzeti uzorak mlijeka kao bi se otkrilo što je izazvalo upalu.

Žene koje ne doje, a imaju upalu dojke trebaju napraviti detaljan pregled dojki, mamografiju ili čak biopsiju kako bi se otkrilo radi li se o upali dojke ili možda o raku dojke jer su simptomi slični.

Kako se liječi upala dojke?

Kod bolova mogu pomoći lijekovi protiv bolova kao što je ibuprofen. Kako bi se smanjili bolovi, pomoći mogu i topli oblozi prije i nakon dojenja. Ako toplina obloga ne pomaže, probajte s hladnim oblozima nakon dojenja.

Važno je i dalje nastaviti dojiti i iz dojke na kojoj postoji upala, kako ne bi došlo do ponovnog začepljenja i pogoršanja upale. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije, jer to može smanjiti proizvodnju mlijeka i dovesti do još goreg stanja. Odmarajte i uklonite izvore stresa.

Kod upale dojke liječnik može pripisati antibiotik koji je siguran za dijete. Važno je redovito mjeriti temperaturu i pratiti pogoršava li se stanje. Ako se pojavi visoka temperatura, povraćanje ili se crvenilo i naticanje dojki pojačava, potrebno je kontaktirati liječnika.

Upala dojke najčešće prođe bez većih problema i komplikacija. S pravim lijekovima će se upala povući nakon dva dana, a žene trebaju nastaviti dojiti cijelo vrijeme.

Zaključak

Upala dojke ili mastitis pojavljuje se kod žena koje doje, ali i kod žena koje ne doje i kod muškaraca. Glavni simptomi su bol i natečenost dojki, crvenilo i povišena tjelesna temperatura. Važno je na vrijeme reagirati i kontaktirati liječnika koji će prepisati antibiotik, a u smanjenju bolova mogu pomoći topli ili hladni oblozi te odmor. Upala se najčešće povlači bez ikakvih komplikacija, a potrebno je popiti antibiotik do kraja kako se simptomi ne bi vratili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar