Upozorenje liječnika: Pušenje je mnogo opasnije od covida-19

Zdravlje 09. velj 202111:59 > 14:15 0 komentara
N1

Pandemija Covida-19 je za nešto više od godinu dana u svijetu odnijela 2,3 milijuna života, dok od bolesti čiji je uzročnik pušenje godišnje umire 7,2 milijuna ljudi, navodi turski specijalista pulmologije Muhammed Emin Akkoyunlu.

Akkoyunlu, pulmolog sveučilišne bolnice Medipol Mega u Istanbulu, u razgovoru za Anadoliju ističe da je pušenje jedan od najvećih problema čovječanstva već 150-200 godina i da Svjetska zdravstvena organizacija pušenje ocjenjuje kao epidemiju i bolest.

Uzimajući za primjer svoju zemlju, Akkoyunlu navodi da se u Turskoj godišnje potroši 15 milijardi dolara na pušenje i bolesti koje ono izaziva, dok u svijetu taj broj prelazi bilion dolara.

“Pušenje svake godine ubije 7,2 milijuna ljudi u svijetu, dok je koronavirus, koji je zahvatio cijeli svijet, za godinu i dva mjeseca ubio 2,3 milijuna ljudi. Kada usporedimo pušenje i COVID-19, jasno je da pušenje predstavlja mnogo ozbiljniji problem”, rekao je Akkoyunlu.

Podsjeća da je pušenje uzročnik gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, te dodaje da su i sve vrste karcinoma povezane s pušenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.