Ako niste sigurni koliko su banane zapravo dobre za vas, jer se često govori o količini šećera i stvarnoj razini kalija koju sadrže, nova studija pokazala je zašto su dobre za zdravlje. Istraživači probave i prehrane u Australiji ističu jednu dobrobit banana za koju gotovo sigurno niste znali.
Za analizu koja je u subotu objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology, surađivalo je sedam medicinskih i sveučilišnih istraživača u Melbourneu – svaki specijaliziran za gastroenterologiju, dijetetiku ili prehranu.
Proveli su pregled prošlih studija kako bi pomogli u određivanju uloge prehrane i crijevnog mikrobioma na gastroenterološke bolesti kao što su Crohnova bolest, celijakija, sindrom iritabilnog crijeva i još mnogo toga.
Jedno od glavnih saznanja istraživanje jest da čimbenici prehrane u ranom životu značajno određuju rizik od kasnijeg zdravlja ili bolesti.
“Na primjer, izlaganje ultra-prerađenoj hrani u djetinjstvu ili adolescenciji može povećati rizik od kasnijeg razvoja upalne bolesti crijeva ili kolorektalnog raka”, kažu istraživači.
Istraživači potvrđuju istraživanja koja kažu da je prehrana bogata životinjskim mastima, alkoholom, prerađenom hranom i slatkim pićima povezana s većom stopom raka debelog crijeva i poremećajima koji uzrokuju upalu u crijevima i drugim dijelovima probavnog sustava.
S druge strane, autori ukazuju na gastroenterološka istraživanja koja su pokazala da programi prehrane kao što je Crohnova dijeta isključenja mogu biti učinkovito sredstvo za smanjenje simptoma crijevne disbioze. Kažu da program prehrane kakav je ekskluzijska dijeta za Crohnovu bolest iz prehrane uklanja crveno meso, mliječne proizvode i pšenicu, te zahtijeva dnevni unos biljne hrane bogate vlaknima – među njima su krumpir, jabuke i banane.
Općenito je poznato da su jabuke bogate vlaknima, kao i antioksidansima koji se bore protiv bolesti… ali zašto su banane uključene na ovaj popis korisnih za zdravlje crijeva?
Ako vam je bio potreban još jedan razlog da stavite bananu u žitarice, smoothie ili zobene pahuljice, autori ove studije objašnjavaju da je banana prebiotička hrana koja tijelu daje vlakna i otporan škrob za proizvodnju butirata.
Zašto je ovo važno? Healthline objašnjava da je butirat, također poznat kao maslačna kiselina, jedna od tri glavne masne kiseline u crijevima. U studijama, zdrave razine ove masne kiseline povezane su sa smanjenom nelagodom u trbuhu kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, piše Eat This.
U jednoj studiji iz 2016. butirat je također bio povezan s mogućim manjim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!