Zelene ili žute: Koje banane su bolje?

banane, voće
Pixabay / Ilustracija

Banane su brojima omiljeno voće. Neki ih vole jesti dok su žarko žute boje, a drugi ih pak preferiraju dok su nezrele. No, koje su banane bolje - žute ili zelene?

Nezrele zelene banane

Jedna velika prednost zelenih banana jest to da su bogate škrobom. Osobe koje izbjegavaju hranu s visokim udjelom šećera trebale bi jesti zelene banane. Primjerice, osobe koje imaju dijabetes tipa 2 trebale bi izbjegavati žute banane.

#related-news_0

Osim toga, zelene banane imaju i probiotičke bakterije, odnosno dobre bakterije koju su izuzetno dobre za probavno zdravlje. Uz to, nezrele banane mogu vam pomoći da bolje i učinkovitije apsorbirate hranjive tvari, primjerice kalcij.

Jedna mana zelenih banana jest to da sadrže manju količinu antioksidanasa jer se količina antioksidanasa povećava dok banane sazrijevaju. Uz to, zelene banane mogu vas napuhnuti zbog većeg udjela škroba.

Zrele žute banane

Nakon što sazriju, škrob se pretvara u šećer pa je žute banane lakše probaviti. Viši glikemijski indeks zrelih banana pokazuje da se brzo probavljaju. Zrele banane također imaju i veću razinu antioksidansa.

Studije pokazuju da se određena količina makronutrijenata u bananama smanjuje tijekom procesa sazrijevanja. Da biste unijeli više vitamina i minerala, bolje je jesti zelene banane. Uz to, žute banane imaju viši udio šećera pa nisu pogone za osobe koje imaju šećernu bolest.

Ukratko rečeno, i zelene i žute banane imaju svoje prednosti i mane. Možete jesti i jedne i druge da biste unijeli u organizam određene hranjive tvari. Ključna razlika je u tome da bi osobe koje imaju dijabetes tipa 2 trebale izbjegavati žute banane zbog većeg sadržaja šećera, piše One green planet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.