Uhićeno više Hrvata i Talijana u Dalmaciji, trgovali zaštićenim morskim vrstama

Crna kronika 19. srp 202211:42 > 14:03
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Uskok i policija izvijestili su da su u na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije u tijeku uhićenja i "provođenje hitnih dokaznih radnji" nad više hrvatskih i talijanskih državljana zbog, kako se doznaje, trgovanja zaštićenim morskim vrstama.

U policiji ističu da se istražuje prvo zločinačko udruženje zbog kaznenih djela protiv okoliša, dok je Uskok priopćio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja u suradnji s Pnuskokom.

Ravnateljstvo policije dodaje da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija protiv osumnjičenika podnijeti kaznenu prijavu Uskoku i predati ih pritvorskom nadzorniku, a nakon čega će priopćiti detalje.

U Uskoku ističu da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno izvijestiti javnost.

Kako Index neslužbeno doznaje, radi se o izlovu i preprodaji zabranjenih morskih vrsta. Hrvati su većinom bili zaduženi za izlov trpova, ježinaca i prstaca. Talijani su bili zaduženi za pakiranje, skladištenje i daljnju preprodaju.

Nadalje, otkriveno je više skladišta i to na području Kaštel Starog i Knina. Nije isključeno da ih je bilo još. Inače, roba je išla za Italiju.

Zbog trgovanja divljim vrstama uhićeno je desetak osoba. Jedan uhićeni Talijan od ranije je poznat policiji zbog sličnih stvari. Švercom su zaradili nešto manje od milijun kuna, koliko je poznato. No šteta za okoliš koju su prouzročili ovakvim izlovom je višemilijunska.

Izlov se vršio većinom na području splitskog akvatorija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar