
Jeste li se ikada zapitali koja je zapravo najljuća paprika na svijetu? Možda ste ljubitelj pikantnih jela i ponosno ističete svoju podnošljivost na ljutinu.
No, postoji razlika između uživanja u ljutom umaku za roštilj i suočavanja s paprikom koja doslovno može ugroziti vaš život. Upravo takva paprika danas nosi titulu najljuće paprike na svijetu, a ono što je najzanimljivije – uopće nije namijenjena za konzumaciju!
Upoznajte Zmajev dah – papriku koja probija sve granice ljutine
Za ljubitelje ljutog, koji se smatraju izdržljivima ako mogu podnijeti umak od habanero papričice, stigao je novi vatreni izazivač koji je doslovno oduzeo dah svima. Dragon's Breath ili Zmajev dah, kako je zovemo na hrvatskom, nova je najljuća paprika na svijetu koja je osvojila nevjerojatnih 2,48 milijuna jedinica na Scovilleovoj ljestvici ljutine.
Ovaj podatak postaje još impresivniji kad shvatite da je time nadmašila prethodnu rekorderku, Carolinu Reaper, koja se može "pohvaliti" s 2,2 milijuna Scoville jedinica. Za usporedbu, papar sprej koji se koristi za samoobranu sadrži oko 2 milijuna jedinica na istoj ljestvici. Da, dobro ste pročitali – ova paprika je ljuća od sredstva za samoobranu!
Zmajev dah uzgojio je uzgajivač Mike Smith u suradnji sa Sveučilištem Nottingham. Ono što je fascinantno jest da ova paprika nije razvijena za kulinarstvo, već u medicinske svrhe. Naime, toliko je ljuta da može poslužiti za utrnuće kože, pa se razmatra njezina primjena kao prirodnog anestetika za osobe koje su alergične na standardne anestetike.
Što je Scoville ljestvica i kako mjerimo ljutinu?
Ako niste upoznati sa Scovilleovom ljestvicom, vrijeme je da naučite kako se zapravo mjeri ljutina papričica. Scoville skala je međunarodno priznat sustav za označavanje ljutine čili papričica, a izražava se u Scoville jedinicama (SHU - Scoville heat units).
Ova skala mjeri koncentraciju alkaloida kapsaicina u papričici, bezbojnu tvar koja ne miriše i ne otapa se u vodi. Upravo je kapsaicin odgovoran za onaj osjećaj "vatre" koji osjećate kad zagrizete ljutu papriku. Što više kapsaicina, to više jedinica na Scovilleovoj ljestvici, i naravno – veća ljutina.
Da stavimo to u perspektivu: obična paprika babura ima 0 jedinica, jalapeño ima između 2.500 i 8.000 jedinica, a habanero između 100.000 i 350.000. Papar sprejevi za samoobranu, koje policija koristi za onesposobljavanje napadača, obično sadrže oko 2 milijuna Scoville jedinica. A Zmajev dah? Nevjerojatnih 2,48 milijuna. To znači da je ova paprika 22 puta ljuća od habanera i gotovo 300 puta ljuća od običnog jalapeña kojeg vjerojatno često koristite u pripremi jela.
Zašto je Zmajev dah opasan za konzumaciju?
Iako su mnogi odvažni gurmani voljni iskušati svoju podnošljivost na ljutinu, Zmajev dah zapravo nitko nije službeno kušao iz vrlo ozbiljnog razloga – mogla bi vas ubiti.
Znanstvenici upozoravaju da bi tolika koncentracija kapsaicina mogla doslovno spaliti dišne putove, uzrokujući njihovo zatvaranje i potencijalno anafilaktički šok. Jednostavno rečeno, gutanje jedne od ovih malih, nevino izgledajućih papričica moglo bi biti smrtonosno.
Ovo nije pretjerivanje ili marketinški trik – ova paprika stvarno predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ako bi se konzumirala. No, kao što smo već spomenuli, to nikad nije ni bila njezina namjena. Umjesto na vašem tanjuru, Zmajev dah bi mogao završiti u medicinskim pripravcima kao alternativni anestetik.
Carolina Reaper – nekadašnja kraljica ljutine
Prije pojave Zmajevog daha, titulu najljuće paprike na svijetu nosila je Carolina Reaper, s impresivnih 2,2 milijuna jedinica na Scovilleovoj ljestvici. Ova paprika uzgojena je u stakleniku u Južnoj Karolini i rezultat je križanja crvenog habanera i pakistanske nage.
Carolina Reaper je za razliku od Zmajevog daha zapravo namijenjena za konzumaciju, iako se nikako ne preporučuje jesti je sirovu. Njezina ekstremna ljutina može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne konzumira s izuzetnim oprezom. Ova paprika se uglavnom koristi u izrazito malim količinama za izradu vrlo ljutih umaka ili kao izazov za one najhrabrije.
Izgled Caroline Reaper također je jedinstven – crvena, naborana površina s malim "repom" na vrhu, podsjeća na minijaturnu papriku iz noćne more, što savršeno odgovara njezinu zastrašujućem imenu.

Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica (u razumnim količinama)
Iako najljuće papričice svijeta mogu predstavljati zdravstveni rizik, ljute paprike općenito, konzumirane u razumnim količinama, imaju brojne zdravstvene prednosti.
U zemljama poput Meksika, Tajlanda i Indije, ljuta paprika stoljećima je dio svakodnevne prehrane. Stanovnici Meksika vjeruju da im ljute papričice razvedre um, dok su stanovnici Tajlanda i Indije uvjereni da svoje zdravlje duguju upravo njima.
Hindusi čak imaju vjerovanje da bi siromašna populacija zemlje davno izumrla da nije bilo crvene paprike koja je obogatila njihovu inače nutritivno siromašnu prehranu.
Moderna znanost potvrđuje neke od ovih tradicionalnih vjerovanja. Istraživanja pokazuju da kapsaicin može:
- Ubrzati metabolizam i pomoći u gubitku težine
- Imati protuupalna svojstva
- Pomoći u snižavanju krvnog tlaka
- Poboljšati cirkulaciju
- Djelovati kao prirodni analgetik (ublaživač boli)
Naravno, ove prednosti dolaze s umjerenom konzumacijom papričica prilagođenih ljudskoj prehrani, a ne ekstremno ljutih sorti poput Zmajevog daha ili Caroline Reaper.
Popularne vrste papričica koje koristimo u kuhinji
Dok su Dragon's Breath i Carolina Reaper daleko izvan dometa svakodnevne kuhinje, postoji mnogo drugih vrsta ljutih papričica koje se redovito koriste u kulinarstvu diljem svijeta. Evo nekoliko najpoznatijih:
Jalapeño - Vjerojatno najpoznatija ljuta papričica, podrijetlom iz Meksika. Prema Scovilleovoj skali, jalapeño spada u blaže papričice s 2.500 do 8.000 jedinica. Najčešće se konzumira svježa ili ukiseljena, a možete je naći u mnogim meksičkim jelima.
Aji Amarillo - Ova peruanska papričica ima oko 15.000 Scoville jedinica, što je čini dovoljno ljutom da doda karakter jelima, ali ne toliko da preuzme dominaciju nad drugim okusima. Najčešće se koristi u peruanskoj kuhinji, posebno u kombinaciji s ribom.

Tabasco - Papričica koja je postala sinonim za popularni umak istog imena. Ljutina joj varira između 30.000 i 50.000 SHU. Umak se proizvodi tako da se papričica dugo melje u soli, što daje vrlo specifičan okus.
Cayenne - Ova južnoamerička papričica počinje kao zelena, a sazrijevanjem postaje jarko crvena. Ljutina joj se kreće između 30.000 i 50.000 jedinica. Najčešće se koristi osušena i samljevena u prah, a popularna je u kreolskoj, kineskoj i meksičkoj kuhinji.
Habanero - Podrijetlom s Kube, ova papričica ima ljutinu između 100.000 i 350.000 jedinica. Dostupna je u nekoliko boja, od blijedo zelene do jarko narančaste i žute. Zbog intenzivne ljutine i specifičnog voćnog okusa, često se koristi za pripremu ljutih umaka.
Zanimljive činjenice o ljutim papričicama
Jeste li znali da čili papričice tehnički nisu paprike? Iako ih tako zovemo, one zapravo spadaju u voće! Pripadaju rodu Capsicum, a njihova ljutina određena je količinom ulja kapsaicina koje sadrže.
Postoji nekoliko tisuća vrsta čili papričica koje se razlikuju po obliku, veličini i naravno, razini ljutine. Neke su uzgojene specifično za kulinarsku upotrebu, neke za medicinske svrhe, a neke, poput Zmajevog daha, više kao znanstveni eksperiment nego kao prehrambena namirnica.
Zanimljivo je i da je kapsaicin evolucijski razvijen kako bi odbio sisavce od jedenja papričica (jer njihovi probavni enzimi uništavaju sjemenke), ali ne i ptice (koje mogu širiti sjemenke neoštećene). Zato ptice mogu jesti ljute papričice bez ikakvog osjećaja ljutine!
Budućnost ekstremno ljutih papričica
Hoće li se pojaviti paprika koja će nadmašiti Zmajev dah? Vjerojatno da. Uzgajivači kontinuirano rade na stvaranju sve ljućih sorti, gurajući granice onoga što je moguće.
Međutim, mnogi znanstvenici smatraju da postoji biološka granica tome koliko ljuta papričica može biti. Kako se približavamo 3 milijuna jedinica na Scovilleovoj ljestvici, postaje sve teže uzgojiti održivu biljku koja proizvodi toliko kapsaicina a da sama sebe ne uništi.
Isto tako, s papričicama koje su već sada toliko ljute da mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, postavlja se pitanje: koja je svrha stvaranja još ljućih sorti? Osim za medicinske i znanstvene svrhe, ili možda za Guinnessovu knjigu rekorda, teško je zamisliti praktičnu upotrebu za papričicu ljuću od Zmajevog daha.
Poštujte moć ljutine
Bez obzira jeste li tek početnik u svijetu ljutih papričica ili iskusni ljubitelj koji uživa u intenzivnom okusu habanera, važno je imati poštovanja prema moći ljutine. Dok umjerene količine ljutih papričica mogu obogatiti vaša jela i donijeti zdravstvene prednosti, ekstremno ljute sorte poput Zmajevog daha zahtijevaju poseban oprez.
Ako želite eksperimentirati s ljutim papričicama u kuhinji, počnite s blažim sortama poput jalapeña i postupno povećavajte ljutinu kako vam se podnošljivost razvija. I zapamtite – čak i najhrabriji kulinarski avanturisti trebali bi ostaviti Zmajev dah i Carolinu Reaper stručnjacima koji znaju kako sigurno rukovati tim vatrenim namirnicama.
A za one koji se pitaju kakav je osjećaj kušati najljuću papriku na svijetu – možda je bolje da to ostane misterij. Neki izazovi jednostavno nisu vrijedni rizika, a ovaj definitivno spada u tu kategoriju.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare