Mačke su često podcijenjene zbog veličine, ali nezgodnije su nego što mislite

Ljubimci 25. srp 202308:41 0 komentara
Natalia Kokhanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad pogledate svog ljubimca - mačku - kako spava poput malene krznene lopte, lako je zaboraviti da su one zapravo strastveni lovci, sposobni preživjeti kako divlju prirodu, tako i opasnosti koje nose urbana okruženja.

Podcjenjivanje snage mačke možda ima veze s njenom malom veličinom, ali ako ste ikada morali držati svoju mačku mirno za vrijeme konzultacija s veterinarom, onda znate da su puno jače i “nezgodnije” nego što izgledaju.

Mačke imaju jaka i fleksibilna tijela, brze reflekse, opremljene su i oštrim zubima i kandžama što ih čini sposobnim lovcima. Zahvaljujući snažnim mišićima na zadnjim nogama takođe mogu skočiti oko šest puta više od svoje visine.

Snaga mačke leži u njihovom mišićno-skeletnom sustavu. Njihova lagana, ali nevjerojatno čvrsta struktura kostiju i gipki mišići evoluirali su za način života koji se temelji na naletima brzine, u kombinaciji sa spretnošću, prenosi RTS.

Svi smo vidjeli kako naše mačke skaču na ono što može izgledati kao nemoguće i promatrali smo njihove brze reflekse u igri ili dok hvataju pticu koja pokušava odletjeti.

Iza elegancije krije se ozbiljna zvijer

Naši mačji suputnici imaju složenu mrežu mišića koja im daje elegantan izgled, ali snaga mišića im također pomaže raditi brze i okretne pokrete i pruža im sposobnost ne samo uhvatiti plijen, već i pobjeći od potencijalnih predatora i prijetnji.

Mačke također imaju relativno jaku snagu ugriza. Studije su pokazale da na to utječe njihova ukupna tjelesna masa – mačke ne traže velik plijen, već traže male životinje poput miševa, zečeva i ptica.

Koliko je jaka domaća mačka, ovisi i o njihovoj pasmini, spolu, veličini i načinu prehrane. Na primjer, velike pasmine kao što je Maine coon ili norveška šumska mačka najvjerojatnije će biti jače od male ili čak mačke prosječne veličine.

Jesu li mačke jače od pasa?

Na ovo pitanje nije lako dati jasan odgovor. Ako se mačka potuče s velikim ili čak srednjim psom, ona ima neke prednosti i neke nedostatke.

Mačke imaju oštre kandže, brze reflekse i doživljavaju svijet dvostruko – kao lovci i kao mogući plijen. Sprint i jedan skok mogu im pomoći u bijegu čak i najpouzdanijem psu, a ako se odluče popeti na drvo, strašne pseće čeljusti postaju beskorisne.

Mačke također mogu onesposobiti psa tako što će mu, na primjer, ozlijediti njušku. Premda takav napad neće biti fatalan, trebao bi ga odbiti i udaljiti.

Ali ako se mačka baš uhvati u koštac s psom, napad psa može postati fatalan, očigledno zbog razlike u veličini i zbog mogućeg psećeg ugriza. Istraživanje koje je proučavalo dimenzije lubanje i snagu ugriza kod domaćih pasa, pokazalo je da “oblik i veličina lubanje utječu na opasnost njihovog ugriza i eventualni fatalni ishod”. Ipak, veliki psi navikli su loviti plijen veličine mačke, a s druge strane, izbjegavaju velike životinje i love puno manji plijen.

Čuveni David Attenborough navodi da su divlji afrički psi “najbolji lovci na izdržljivost i najefikasniji predatori u Africi koji se oslanjaju na timski rad i izdržljivost kako bi onesposobili oko 80 posto  svog plijena. Većina mačaka, s druge strane, “su usamljeni lovci koji vrebaju glodavce i druge male životinje”.

Studija koja je proučavala oko 2.000 fosila mačaka, također je otkrila da su “kroz povijest mačke mnogo bolje preživljavale od čopora pasa, a često i na račun ovih drugih”.

Dakle, iako mačke možda nisu fizički jače od velikog psa, one definitivno imaju mnogo prednosti.

Čak i ako su usporedbe snage između pasa i mačaka bliske, velika razlika je u tome što su mačke evoluirale fokusirati se na agilnost, a evolucija pasa se fokusirala na druge osobine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.