200.000 Rusa pobjeglo u Srbiju: “Ona je jedina zemlja koja ih je primila”

Regija 06. velj 202309:58
REUTERS/Marko Djurica

"U proteklih godinu dana oko 200.000 Rusa pobjeglo je iz domovine u Srbiju, zemlju koja je zadržala bliske veze s Moskvom, ali je unatoč tome osudila invaziju na Ukrajinu", piše AP.

AP izvještava da je Srbija najbliži europski saveznik Moskve, s povijesnim, vjerskim i kulturnim vezama, osnaženim političkim utjecajem Kremlja u toj zemlji.

Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova, koje je uz potporu Zapada proglasilo neovisnost 2008. godine. AP navodi da je Srbija odbila uvesti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

“U Beogradu nas ne doživljavaju neprijateljski, mi smo protiv Putina”

“Istovremeno, Srbija želi ući u Europsku uniju. Njezin populistički predsjednik Aleksandar Vučić osudio je invaziju, oko 200.000 Rusa preplavilo je zemlju u protekloj godini, a mnogi su tražili novi život u bratskoj zemlji oslobođenoj ugnjetavanja Kremlja”, piše AP.

Ruskinja Anastasija Demidova, koja je prije tri mjeseca stigla iz Moskve u Srbiju, za AP je ispričala kako se osjeća u glavnom gradu Srbije.

“Ovdje u Beogradu nas ne doživljavaju neprijateljski, a to puno znači. Razgovarala sam s mnogo Srba i drugih stranaca ovdje. Kad me pitaju što radim tu, odgovorim im da smo mi protiv Putina i za demokratsku Rusiju. Mi smo očito protiv rata u Ukrajini“, rekla je Ruskinja za AP.

Neki napustili Rusiju zbog mobilizacije: “Srbija ih je jedina htjela primiti”

Drugi kažu da su pobjegli iz Rusije kako bi izbjegli mobilizaciju ili zato što su im zapadne sankcije oštetile poslovanje ili su izgubili posao.

No oni održavaju veze sa svojom domovinom, uključujući financijske veze, rekao je povjesničar Aleksej Timofejev. Za razliku od svojih prethodnika s početka 20. stoljeća, rekao je, oni ne mogu ići dalje na Zapad zbog sankcija i još uvijek trebaju vize za putovanje u bogatije zemlje u Europi.

“Nisu oni sami birali Srbiju, ali su došli jer je ona jedina zemlja koja bi ih primila”, govori povjesničar, prenosi Index.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar