ALLEA suspendirala rusku i bjelorusku akademiju znanosti

Svijet 08. ožu 202212:47
Pixabay / Ilustracija

Europska federacija akademija znanosti ALLEA, koja okuplja 58 akademija iz 42 europske zemlje, među kojima je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, odlučila je iz svog članstva suspendirati Rusku akademiju znanosti i bjelorusku Nacionalnu akademiju znanosti, priopćio je HAZU.

Odluku o tome donio je Odbor ALLEA-e (All European Academies) u petak 4. ožujka “u svjetlu ničim izazvane invazije na Ukrajinu koju je pokrenula ruska vlada, a podržala bjeloruska vlada”.

Europska federacija akademija znanosti ALLEA u odluci ističe predanost europskih akademija akademskoj slobodi i ljudskim pravima te se nada da će napori za obranu demokracije i vladavine prava na kraju prevladati.

U odluci se navodi kako je Odbor ALLEA-e, svjestan svoje dužnosti da poštuje temeljne vrijednosti i daje praktičan izraz moralnom zgražanju akademske zajednice, odlučio “donijeti izvanrednu mjeru, u skladu s međunarodnim sankcijama protiv institucija u ove dvije države”.

vezana vijest

Ističe se kako je Odbor svjestan da bi taj korak mogao imati nenamjeran utjecaj na pojedine znanstvenike i međunarodnu znanstvenu suradnju, ali zaključuje da je sposobnost tih akademija da djeluju autonomno i neovisno od svojih vlada došla u pitanje pa stoga opravdava odluku usmjerenu samo na institucionalnu razinu.

Suspenziju akademije članice ALLEA-e ponovno će razmotriti na predstojećoj općoj skupštini 11. svibnja 2022., stoji u odluci Odbora ALLEA-e.

Predsjedništvo ALLEA-e osudilo je rusku agresiju na Ukrajinu i pozvalo rusku vladu da poštuje međunarodne konvencije o zaštiti civila i kulturnih spomenika te izrazilo punu solidarnost i potporu ukrajinskoj Nacionalnoj akademiji znanosti  i ukrajinskoj akademskoj zajednici.

Predsjedništvo ALLEA-e naglašava kako će u interesu očuvanja akademske slobode i autonomije znanosti i istraživanja pomno pratiti stanje i razmatrati poduzimanje odgovarajućih daljnjih mjera za potporu svojoj ukrajinskoj akademiji članici, njezinom društvu i akademskoj zajednici.

Nema opravdanja za akcije poduzete kako bi se sabotirao mir, stabilnost i autonomija ukrajinske nacije, poručuje ALLEA i dodaje kako se u ovim teškim vremenima protivi besramnim napadima ruske vlade protiv suverene države, protiv demokracije i protiv nevinih ljudi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.