Analitičar Akrap: Hamas nije samostalan igrač. Iza njega stoji više država

Svijet 08. lis 202321:04 0 komentara
Sameh Rahmi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Geopolitički analitičar Gordan Akrap je u središnjem Dnevniku HRT-a komentirao eskalaciju sukoba između Izraela i Hamasa. Iznio je predviđanje što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Smatra kako su pregovori između Izraela i Saudijske Arabije "vrlo vjerojatno" jedan od okidača napada Hamasa.

“Vrlo je vjerojatno to jedan od okidača. Ako se sjetimo, prije tri godine, kada su potpisani Abrahamski sporazumi s Emiratima i Bahreinom, Hamas je bio najglasniji i govorio da je to nož u leđa”, podsjetio je. Vjeruje kako je cilj ove krize “prebacivanje pažnje” s rata u Ukrajini, piše HRT.

“Sasvim sigurno je to jedno od ključnih pitanja pored razvoja dodatnih kriza u svijetu i prebacivanja težišta pažnje s rata u Ukrajini”, naveo je. Ustvrdio je kako bi potpisivanje sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije moglo stabilizirati situaciju na Bliskom istoku.

“Teško je procijeniti hoće li se Hezbolah uključiti”

“Da dođe do sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije, u tom trokutu između Izraela, Egipta i Saudijske Arabije rješavalo bi se pitanje dugoročne stabilizacije mira na Bliskom istoku. Tako bi se pitanje Hamasa poistovjetilo s terorističkim pitanjem. Hamas ne treba poistovjećivati s Palestincima jednako kao što Palestince ne treba poistovjećivati s Hamasom”, objasnio je.

Tvrdi kako će pregovori između Izraela i Saudijske Arabije “uroditi plodom” ako u posredovanju budu sudjelovale Sjedinjene Države sa “sigurnosnim” jamstvima.

“Izgleda da toga neće biti s obzirom na izjave koje su došle iz Saudijske Arabije. One su vrlo skladne i odmjerene. Postoji velika razina izvjesnosti da će ti pregovori uroditi plodom uz posredovanje SAD-a i davanjem jamstava Saudijskoj Arabiji”, kazao je.

Akrap nije siguran hoće li Hezbolah ući u sukob. “To je uistinu teško za procijeniti. Činjenica je da Hezbolah i Izrael redovno izmjenjuju vatru. To ne izlazi iz uobičajenih aktivnosti. To pokazuje da Hezbolah vrlo vjerojatno nije bio upoznat s napadom Hamasa”, naglasio je.

“Hamas nije samostalan igrač”

“Postoji pretpostavka da je Hezbolah shvatio u kakvu bi se tešku situaciju doveo da napadne Izrael. Sasvim sigurno bi bili suočeni sa strašnim posljedicama”, nastavio je. Podsjetio je da Hamas iza sebe ima organizacije i države koje ih podržavaju.

“Hamas nije samostalan igrač. To se po svemu vidi. Vidi se i po izjavama Irana, Katara i Bahreina da oni snažno stoje iza Hamasa”, istaknuo je. Rekao kako “postoje brojne indicije” da je Rusija pomogla Hamasu u organiziranju ovog napada.

“Postoje brojne indicije da je Rusija upetljana davanjem potpore Hamasu posredno preko Irana. Ako se potvrdi da je Rusija iza toga, kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine”, predvidio je.

“Ukoliko dođe do razuma i smisla, potrebe za racionalnim postupanjem, onda se ova kriza ne bi trebala proširiti izvan Pojasa Gaze”, kazao je. Ipak, napomenuo je da postoje iznimke kad se radi o širenju sukoba. Smatra kako je moguće da se sukob proširi “na sjever Izraela i jug Libanona” ili da dođe “do udara u dubinu u Siriji i Iranu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!