Dirigent Valerij Gergijev prva kulturna žrtva Putinove invazije

Kultura 25. velj 202209:50
Izvor: DIETER NAGL / APA / AFP / Ilustracija

Slavni ruski dirigent Valerij Gergijev, veliki pobornik Vladimira Putina, neće ovaj vikend ravnati Bečkom filharmonijom na koncertima u njujorškom Carnegie Hallu, odlučile su obje institucije.

Odluka, objavljena u zajedničkom priopćenju Carnegieja i Bečke filharmonije, dolazi dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Gergijev nije javno govorio o ruskom napadu, ali je dokazano odlučno lojalan Putinu i njegovi su nastupi ranije izazivali prosvjede u New Yorku. Očekivali su se i ovaj put. Dirigent je podržao aneksiju Krima i zakone protiv LGBT prava u Rusiji.

Pijanist Denis Matsuev, još jedan Putinov pobornik koji je trebao svirati s Bečkom filharmonijom, također je izbačen iz programa.

Umjesto Gergijeva koncertima će ravnati Yannick Nezet-Seguin, muzički direktor Meta, a tko će biti novi solist još nije objavljeno.

“Carnegie Hall i Bečka filharmonija zahvaljuju Yannicku Nezet-Seguinu što je uskočio na koncerte u tako kratkom roku”, navodi se u priopćenju.

Gergijev je pod pritiskom i u milanskoj Scali, gdje dirigira “Pikovom damom” Petra Iljiča Čajkovskog. Slavna operna kuća želi da Gergijev progovori protiv invazije.

“Ne učini li to, suradnja će biti gotova”, kazao je milanski gradonačelnik Giuseppe Sala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar